STOP THE PRESS!

Ones Below – Alakertalaiset

Ohjaus: David Farr
Käsikirjoitus: David Farr
Tuotanto: Nikki Parrott
Pääosissa: Clémence Poésy, David Morrissey, Stephen Campbell Moore, Laura Birn
Arvio: 3,5/5

Lähinnä TV-puolelta tutun brittiläisen David Farrin esikoispitkä vie hyytäviin naapuriasetelmiin. Kenellepäs ei ns. kyylääjät olisi tuttuja – Farr vie asetelman hyvin erikoisiin sfääreihin. Elokuva on samalla myös oman Laura Birnimme ensimmäinen kunnon ulkomainen elokuvarooli.

Kate ja Justin odottavat innokkaina esikoistaan, kun saman talon alakertaan muuttaa outo Jon yhdessä skandinaavivaimonsa Theresan kanssa. Alakertalaiset ovat samassa tilanteessa ja ystävystymisiä tapahtuukin. Alusta saakka jokin kuitenkin tuntuu olevan vinossa. Homma perkelöityy, kun Theresa kaatuu yhteisen illanvieton yhteydessä saaden keskenmenon. Kun yläkerran pikkuinen sitten saapuu, alkavat Theresa ja Jon olla siitä hyvin kiinnostuneita. Katen ahdistus sen sijaan kasvaa kasvamistaan. Hommat vyöryvät vauhdilla kohti jonkkaa.

Elokuva pysyy hyvin hanskassa vaikka se alkaakin puolivälistä lukien olla loppuratkaisunsa osalta melkoisen ennakoitava. Se ei kuitenkaan ole iso harmi. Farr ohjaa hyvällä sykkeellä ja psykologisen kauhun elementtejä viisaasti ripotellen. Mikään iso elokuva tästä ei kuitenkaan kasva mutta ei tätä ihan tusinatavaranakaan pitää voi, siitä pitävät huolen tehokas, hyvin editoitu käsikirjoitus ja napakahko ohjaustyö.

Kuvaaja Ed Rutherford maalaa omalta osaltaan elokuvaan pimeää, tunkkaista tunnelmaa, jossa kuitenkin on tiettyä lohdun tunnetta. Valaistus tukee hyvin jännitystä tehostavia kuvia eikä itse asiassa äänimaailmassakaan ole enempiä valittamista. Kokonaisuus on paljolti velkaa vaikkapa Käsi joka kehtoa keinuttaa- klassikolle mutta tästä puuttuu se viimeinen ’jokin’, joka nostaisi elokuvan ihan tuohon kauhun mestaruusliigaan.

Se uupuva jokin ei ole näyttelijätyö. Ilmeisen hienosti pohjattu henkilöohjaus takaa, että kukin pääkvartetista tekee hienon tulkinnan juonen kannalta keskeisesti erilaisista hahmoistaan. Sivuosat jäävät ohuiksi eikä niitä tässä pyörityksessä juuri kaipaakaan. Ja entäs se Birn? Suoriutuu suorastaan hyytävästi hän roolistaan ja britanniakin taittuu kuin natiivilta konsaan. Torilla tavataan.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Snapper Films Oy, 2017

Traileri: