STOP THE PRESS!

Logan

LoganOhjaus: James Mangold
Käsikirjoitus: Michael Green, David James Kelly
Tuotanto: Hutch Parker, Simon Kinberg, Lauren Shuler Donner
Näyttelijät: Hugh Jackman, Sir Patrick Stewart, Dafne Keen, Stephen Merchant, Boyd Halbrook, Richard E. Grant
Arvio: 5/5

Vuosi on 2029. Vanhentunut Logan (Jackman) työskentelee autonkuljettajana ja toimittaa lääkkeitä ihmisille. Hän asuu yhdessä mutanttikaverinsa (Merchant) kanssa hoitaen nykyisin höperöä entistä opettajaansa Charles Xavieria (Stewart). Eräänä päivänä hänen elämänsä muuttuu, kun tarjolle tulee erikoinen kyytikeikka. Gabriela-niminen hoitaja haluaa Loganin vievän hänet ja yksitoistavuotiaan Lauran (Keen) Pohjois-Dakotaan, jossa sijaitsee paikka nimeltä Eeden. Logan kuitenkin kieltäytyy, mutta jonkin ajan kuluttua hän saa selville, että nainen on tapettu. Kuolleen naisen kännykästä löytyy video, jossa lapsille syötetään eri mutanttien DNA:ta, joka lopulta on tappavaa. Yksi Gabrielan pelastamista lapsista on Laura, joka ei olekaan aivan tavallinen tyttö, sillä hänelle on syötetty Loganin DNA:ta. Sankarimme on yhä skeptinen koko ”Eedenin” reissua kohtaan, sillä hänen mielestään tyttö on lukenut liikaa X-Men -sarjakuvia. Pian hänen on kuitenkin myönnettävä, että on pakko paeta henkensä edestä.

Siinä missä X-Men -elokuvat ovat olleet supersankarielokuvia ja ehkä hieman fantasiamaisia, Logan eroaa niistä todella reilusti. Tässä suosikkihahmo esitetään hyvin inhimillisenä, jopa raadollisena tyyppinä. Muutenkin tarinankerronta on hyvin westernmäinen ja vauhdin lisäksi luvassa on myös enemmän draamaa kuin missään näissä elokuvissa. Hyvä niin, sillä se saa tähän juuri oikeanlaista syvyyttä mitä yleensä näissä sarjakuviin perustuvissa elokuvissa ole. Greenin ja Kellyn käsikirjoitus yhdistelee taidokkaasti monia X-Men-tarinoista tuttuja juttuja sekoittaen ne sen tehokkaasti vauhdikkaaseen soppaan yhdistäen noita aiemmin mainittuja westerninomaisia elementtejä. On syntynyt näiden elokuvien paras teos, sillä Logan on tehty suoraan aikuiskatsojia sisällöllisesti ajatellen. Sen verran rajua väkivaltaakin on luvassa, että K-16 -ikäraja on hyvin perusteltu. Viimeistä kertaa Loganin roolissa nähtävä Jackman tekee vahvaa roolityötä, sillä käsikirjoitus ja ohjaus tarjoavat miehelle sellaiset puitteet, että monet Wolverinen fanit varmasti suorastaan hihkuvat tätä katsellessa. Erityismaininta pitää antaa nuorta Lauraa esittävälle Keenille. Hän tekee vahvan, mutta myös herkän roolisuorituksen Loganin ”tyttärenä”. Tulemme varmasti näkemään hänet joossain tulevissa X-Men -elokuvissa – tai näin voimme ainakin toivoa. Kerrassaan viiden tähden viihdettä.

Lisämateriaalina tarjolla on making of -dokumentti, poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein ja myös ohjaajan kommenttiraita elokuvan ajan. Mikäli haluat nähdä ns. Logan noir -version, niin myynnissä on ”combo”-paketti, joka sisältää sekä elokuvateatteriversion että mustavalkoisen version elokuvasta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2017

Traileri: