STOP THE PRESS!

Lontoolaisesta pubista ponnistanut komedia Pieleen meni saa ensi-iltansa Oulun kaupunginteatterissa

Vauhdikas komediauutuus Pieleen meni saa ensi-iltansa Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä lauantaina 11.3. klo 19. Pieleen meni on näytelmä näytelmässä, jossa pääsemme seuraamaan mysteeriä Murha Havershamin kartanossa.

Aristokraattisessa kartanossa vietetään talvella vuonna 1922 Charles Havershamin ja Florence Colleymooren kihlajaisia, kun koko seurue häkeltyy järkyttävästä veriteosta. Tarkastaja Carter alkaa tutkia surmaa, ja yhtäkkiä huomataan, että ruumiita onkin jo kaksi. Vakavasta aiheestaan huolimatta kyseessä on komedia, joka yllättää yleisön uskomattomilla tapahtumilla yhä uudelleen, ja koomiset tilanteet takaavat hauskuuden.

Pieleen meni on Pertti Sveholmin trilogian kolmas ohjaus Oulussa viime vuosina.”On ollut upeaa, kun on saanut tehdä näin erilaisia ohjauksia; musikaalia, melodraamaa ja nyt anarkistista komediaa”. Sveholmin aiempia ohjauksia Oulussa on nähty suosikkinäytelmissä The Addams Family (2015) ja Valheet ja viettelijät (2016), joka jatkaa ohjelmistossa 24.3.2017 saakka. Tätä ennen Sveholm ohjasi Oulussa Messenius ja Lucia -oopperan, joka kantaesitettiin syyskuussa 2005.

Pieleen meni vaatii näyttelijöiltä ja näyttämötekniikalta erityisen paljon nopeutta, tarkkaavaisuutta ja rytmitajua. Komedian vaativissa rooleissa Pohjois-Pohjanmaan Polyteknisen Draamaseuran näyttelijöitä näyttelevät Heli Haapalainen, Elina Keinonen, Mikko Leskelä, Joose Mikkonen, Mika Nuojua, Aki Pelkonen, Janne Raudaskoski ja Timo Reinikka. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Jyrki Seppä, valot Jukka Kyllönen, äänet Jari Niemi ja maskeeraukset Eija Juutistenaho.

Alkuperäisteos The Play That Goes Wrong on Mischief Theatre Companyn komedia, joka sai alkunsa englantilaisten näyttelijäopiskelijoiden hupikomediasta vuonna 2012. Aluksi näytelmää esitettiin pienessä Old Red Lion Theatressa pubin yläkerrassa, ja sieltä se siirtyi seuraavana vuonna hieman isompaan Trafalgar Studios -teatteriin. Syyskuussa 2014 näytelmä sai ensi-iltansa Duchess Theatressa, ja siellä se on ohjelmistossa tänäkin päivänä ylistettynä ja huippupalkintoja keränneenä hittinä. Näytelmä on voittanut mm. parhaan komedian Olivier-palkinnon vuonna 2015.

Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields, ja sitä on esitetty Ison-Britannian lisäksi mm. Australiassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Irlannissa. Komedian suomennos on Mikko Koivusalon käsialaa, ja Näytelmä joka menee pieleen sai Suomen kantaesityksensä Tampereen Teatterissa syksyllä 2016. Oulun ensi-illan jälkeen se nähdään Kouvolan teatterissa syksyllä 2017.

HUOM! Näytelmään liittyvät tapahtumat alkavat puoli tuntia ennen varsinaista esitystä lämpiössä ja aulatiloissa, joten yleisön kannattaa saapua teatterille hyvissä ajoin. Myös katsomoon pääsee normaalia aikaisemmin.