STOP THE PRESS!

Botticelli – Inferno

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ralph Loop
Arvio: 4/5

Sandro Botticelli (s. 1445 – k. 1510) – oikealta nimeltään Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, oli yksi varhaisrenessanssin merkittävimpiä taiteilijoita. Tämä Ralph Loopin ohjaama ja käsikirjoittama taidedokumentti ei käsittele oikeastaan itse taiteilijaa, vaan hänen tekemiään kuvituksia Danten legendaariseen Divina Commediaan ja ennen kaikkea niistä kaikkein tärkeintä maalausta, Helvetin karttaa. Jopa kirjailija Dan Brown ja elokuvantekijä Ron Howard ovat ammentaneet juuri Botticellin teoksesta ideoita omiin töihinsä.

Tämä ’yhdeksän renkaan’ helvetin kartta on tarjonnut katsojille mystisiä salaisuuksia jo vuosisatojen ajan. Tässä dokumentissa todella paneudutaan noihin renkaisiin liittyviin tarinoihin, jotka syventävät entisestään tämän erikoisen teoksen olemusta. Ääneen pääsevät myös useat taideasiantuntijat eri puolelta Eurooppaa. Loop on kuvausryhmänsä kanssa vieraillut mm. Vatikaanin taidearkistoissa, Uffizin taidegalleriassa, Lontoossa, Berliinissä ja Skotlannissa. Varsinkin kahdella viimeksi mainitulla paikalla on hyvin merkittävä osa Botticellin teosten historiassa. Kertojana toimii ”taiteilija” itse, joka kertoo näistä töistä ja elämästään kotikaupungissaan Firenzessä.

Puolitoistatuntinen ’taidenäyttely’ oli melkoinen kokemus ensimmäistä kertaa kunnolla Botticellin tuotantoon tutustuvalle henkilölle. Siinä missä ainoa kosketuspinta miehen töihin on lähinnä Venuksen syntymässä, niin tämä dokumentti antaa katsojalle laajemman näkemyksen siitä, miten moniulotteisia teoksia mies teki aina piirroksista maalauksiin saakka. Loop ryhmineen on tehnyt ymmärrettävän, selkeän ja ennen kaikkea kompaktimuodossa kattavan paketin taidekokonaisuudesta. Jos totta puhutaan, niin se sopisi myös hyvin koululaisten taidekasvatukseen, sillä tällaiset jutut varmasti antavat luontevamman ja kiehtovamman kuvan taidehistoriasta kuin kirjoitettu sana.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nexo Digital, 2016

Traileri: