STOP THE PRESS!

Gugi Kokljuschkinin vierivä kivi ei sammaloidu

Kuva: Maria Kokljuschkin

Gugi Kokljuschkin on kuin vierivä kivi, joka ei sammaloidu. Hän aloitti soolouransa muutama vuosi sitten nähtyään musiikkielämässä lähes kaiken muun. Gugin intohimoinen seikkailu musiikin parissa alkoi vuonna 1962, jolloin hänen, Remun ja Suntsi Järvisen bändi soitti “skeidaa A-duurista eli jonkinlaista perusrockia”. Suurelle yleisölle Gugi on tunnettu maineikkaan Topmost-yhtyeen solistina ja yhtenä kuusikymmentäluvun poptähdistä. Nyt, lähes 70-vuotiaana hän jatkaa soolouraansa julkaisemalla 28.4. toisen soololevynsä Mies joka kotiin sut vie ja juhlimalla merkkivuosiaan Tavastialla 2.6.2017.

Ei tässä kuitenkaan kaikki. Gugi teki lähes 40-vuotiaan elämäntyönsä levy-yhtiöiden toimitusjohtajana ja jäi lopulta eläkkeelle Universalin toimitusjohtajan tehtävästä muutama vuosi sitten. Työura vilisee tarinoita ja henkilöitä, jotka ovat kaikille tuttuja. Gugi aloitti levy-yhtiöuransa Finnlevyllä Toivo Kärjen luotsaaman kotimaisen tuotannon tuotepäällikkönä, jolloin hänen ensimmäiset edustamansa artistinsa olivat Karma kappaleella Huomenta Suomi sekä Taiska kappaleella Mombasa. Gugi muistaa myös hyvin, kuinka yksi kappale muutti kaiken ja Stevie Wonderin jättihitti I just called to say I love you pelasti erään levy-yhtiön konkurssilta.

Kaikki nämä tarinat ja vaiherikkaat vuodet olisivat voineet päättyä toisinkin, mutta edelleen roihuava ensirakkaus musiikkin paloi täysillä jo tuolloin. Valmistuttuaan diplomiekonomiksi Gugi olisi voinut valita toisenlaisenkin uran, mutta halusi jäädä omalle alalleen. Ensirakkaus on voimissaan edelleen, mihin se nyt katoaisi? Gugi tuntee intohimonsa musiikkia kohtaan yhä vain kasvavan eikä tunne tarvetta heittäytyä täysipäiväiseksi oloneuvokseksi. “Pitää olla unelmia, jotta pysyisi terässä,” hän sanoo. Ehkä hänen 40-vuotinen uransa levy-yhtiön johdossa oli sittenkin vain välipysäkki.

Gugi jatkaakin edelleen työtään samojen ihmisten kanssa, joiden kanssa hän työskenteli päivätyössään. Kuten esimerkiksi levynsä tekijätiimin, joka on maineikas sekin. Levyn on tuottanut Riku Mattila, joka halusi tehdä albumin, jollaisia 70 vuotta lähentelevät laulajat harvemmin Suomessa tekevät. Kunnianhimoisen, tinkimättömän ja rohkean. Jotakin sellaista, mitä Bowiet, Cohenit, Cashit ja kumppanit olivat maailmalla tehneet. “Riku pisti minut koville. Biisien piti olla ensiluokkaisia ja minun piti treenata ne viimeisen päälle. Luulin, että tiesin kaiken levyn tekemisestä, mutta olin väärässä”, Gugi kertoo. “Magea lisä tähän kaikkeen on se, että palkkasin Rikun 25 vuotta sitten ja nyt hän tekee minulle albumin. Yhteistyömme sujui erinomaisesti ja päädyimme helposti lopullisiin biiseihin, joista suurin osa on uusia kotimaisia kappaleita.”

”Tässä iässä elämä ei ole enää itsestäänselvyys, mutta juuri siksi se on laulujen arvoinen. Laulujen aihepiiriin mahtuvat yhtä lailla rakkaus kuin kuolemakin. Olen todella kiitollinen ja innoissani, että sain työskennellä tällaisten muusikoiden ja lauluntekijöiden kanssa. Tämä on paras 70-vuotislahja, jonka saatan kuvitella”, Gugi sanoo.

Levyn ensimmäinen single Välkehtivää vettä syntyi, kun Gugi sai kuultavakseen pianolla soitetun demon nuorelta scoremusiikkiiin erikoistuneelta Salla Luhtalalta. Gugi sävelsi kappaleeseen lisää musiikkia nykyhengen mukaisesti etätyöskentelynä. Eteerisen elokuvamaiseen kappaleeseen saatiin Edu Kettuselta tilaustyönä elämän kulkua kuvaava kaunis filosofinen teksti. Välkehtivää vettä soi jo Radio Suomessa ja paikallisradioissa.

Levyn julkaisee Bark Boat Music ja jakelee Universal Music.

Levyn muusikot
Gugi Kokljuschkin, laulu
Marko Timonen, rummut, lyömäsoittimet
Anssi Växby, basso
Puka Oinonen, akustinen kitara, sähkökitara, bandurria
Riku Mattila, akustinen kitara, sähkökitara, baritonikitara, kosketinsoittimet
Pekka Gröhn, piano, rhodes, kosketinsoittimet
Timo Kämäräinen, sähkökitarat
Teho Majamäki, vibrafoni, marimba, kellopeli
Laura Airola, avainviulu
Edu Kettunen, taustalaulu
Pekka Kuorikoski, taustalaulu
Jiri Nikkinen, taustalaulu

Jouset
Maija Linkola, viulu
Laura Airola, viulu
Eeva Oksala, viulu
Kukka Lehto, viulu
Severi Salminen, viulu
Mauri Kuokkanen, alttoviulu
Riikka Lampinen, sello