STOP THE PRESS!

Verkossa katsottavissa Suomen vanhin värielokuva ja seitsemän vanhaa kaitafilmiä katoavista kädentaidoista

Kalakauppaa Helsingin Kauppatorilla vuonna 1936. Stillkuva filmistä Helsingfors, Finland 1936 / Museoviraston Kuvakokoelmat

Museoviraston Kuvakokoelmien vanhat, 16 mm:n kansatieteelliset filmit ja vanhin säilynyt, Suomessa kuvattu värielokuva on nyt digitoitu ja ne on julkaistu internetissä. Kaitafilmit kertovat kuinka saaristossa valmistauduttiin Helsingin silakkamarkkinoille, miten valmistetaan perinteinen puukko, rakennetaan hirsitalo, pyydystetään nahkiaisia, valetaan kirkonkello ja valmistetaan saviastioita, jouhisiimaa sekä hamppuköyttä. Suomen vanhimmassa värielokuvassa liikutaan Helsingin Kauppatorilla vuonna 1936.

Kaitafilmeillä kauhavalainen, kolmannen polven puukkomestari Kustaa Lammi valmistaa tuppipuukon vuonna 1980, hirsirakennus kohoaa vesikattoon Lyytikkälässä vuonna 1990 ja nahkiaisia pyydetään Länsi-Suomessa ja Tornionjoella 1980-luvulla vielä perinteisin menetelmin. Juutilaisen perheessä on valmistettu pronssisia kirkonkelloja jo kolmessa polvessa. Kellon kirkas ja kaunis sointi varmistetaan heti, kun kello on irrotettu muotista. Johannes Uschanoff on kahdeksannen polven savenvalaja. Hänen taitavissa käsissään syntyy saviastioita Valkeakoskella vuonna 1989. Kiukaisilla ja Viitasaarella tehdään hamppuköyttä ja jouhisiimaa. Paras jouhisiima kalastukseen saatiin orin häntäjouhista. Helsingin Kauppatorin silakkamarkkinoille tuli vuonna 1901 yli sata venettä ja 1990-luvullakin vielä noin 50. Saaristolaiset valmistavat silakkamarkkinoille monenmoisia herkkuja ja käsitöitä 1990-luvun alussa kuvatulla filmillä.

Kaitafilmit on käsikirjoittanut Eero Naskali ja kuvannut Mauri Front, ja ne on digitoinut Reel One Oy. Hirsitalon valmistuksesta ja puukon teosta on myös englanninkielinen versio.

Vanhimmassa Suomessa kuvatussa värielokuvassa hyöritään Kauppatorilla ja matkataan Hulliin

Vuonna 1936 tuntematon kuvaaja taltioi kaitafilmille Helsingin Kauppatorin hyörinää ja höyrylaiva S/S Arcturuksen matkan Helsingistä Iso-Britannian Hulliin.  Keskellä muuten mustavalkoista filmiä on kolmen minuutin väriotos Kauppatorin vilinästä.

Vuonna 1936 kuvattu kaitafilmi on varhaisin säilynyt, Suomessa kuvattu värielokuva. Se on kuvattu lähinnä amatöörikäyttöön tarkoitetulle 16 mm:n Kodachrome-filmille, jonka Kodak oli tuonut markkinoille edellisenä vuonna. Tätä ennen elokuvateattereissa oli nähty vain 35 mm:n kaksi- tai kolmivärifilmejä.

Filmit ovat verkossa osoitteissa:  
Youtube:
www.youtube.com/channel/UCSEh42h9xQ8X2u39LRuGe_g/videos

Vimeo:
https://vimeo.com/kuvakokoelmat/videos