STOP THE PRESS!

Juho Maurisen sarjakuva Rontticomics nauraa tyhmille ja viisastelijoille

Ronskin rujolla otteella suomalaiseen elämän- ja kuolemanmuotoon suhtautuva Rontticomics on absurdin sarjakuvakomiikan juhlaa. Stripeissä käytävä dialogi vääntää kliseet ja latteat, tyhjät fraasit poliisiotteella nurin.

Ronttisarjoissa lapset oppivat jo varhain aikuisten pahoille tavoille. Aikuiset kärvistelevät omien mieltensä loukuissa. Opituista tavoista ei päästetä irti vaikka ne kuinka tuskastuttaisivat. Suomalaisista asenteista on pidettävä kiinni: Miehet eivät mene yhdessä alasti samaan tilaan, paitsi jos siellä on yli 80 astetta lämmintä ja kuumia kiviä.

Rontticomicsin tekijä Juho Maurinen (s. 1990) on nuori ja onnellinen mies, jonka huumorintajuun vetoavat erityisesti sosiaalisten tilanteiden hankaluus ja ihmisluonnon loputon typeryys. Näistä ehtymättömistä ilonlähteistä kohoaa uusi, tummanhilpeä sarja Rontticomics.

Imatralta lähtöisin oleva Maurinen osallistui 16-vuotiaana Ville Pirisen sarjakuvakurssille ja innostui tämän rennosta mutta tarkkasilmäisestä tavasta muokata arjesta fantasiahenkisiä tarinoita.  Maurinen piti pitkän tauon piirtämisestä, harjoittaen välillä muuta luovaa ilmaisua, kuten teatteria ja musiikkia. Hän on ollut mukana kaikkiaan kuudessa erilaisessa bändissä. Näistä yksi, balkanilaishenkistä folk-punkkia tulkitseva orkesteri Maurisen akan poika ja muut kylän pojat on ehtinyt myös levyttämään.

Musiikin kautta Maurinen myös rohkaistui uudelleen sarjakuvien maailmaan. Käsikirjoittaja Pauli Kallion kohtaaminen DJ-keikalla toi Maurisen mieleen hänen suosikkinsa, Pirisen ja Kallion sarjan supertiskijukka Ornette Birks Makkosesta. Siitä lähti ajatus ryhtyä luomaan omaa sarjakuvaa. Maurisella on silmää ja korvaa yksityiskohdille sekä taito tiivistää olennainen kuulemastaan äkkivääräksi sarjakuvastripiksi. Kun ensimmäinen Rontticomics-strippi oli piirtynyt ja ladattu nettiin helmikuussa 2016, alkoi pää tuottaa uusia ideoita kiivasta tahtia.

Yleisö löysi Maurisen rontit nopeasti. Rontticomicsin Facebook-sivulle ja rontticomics.com-osoitteeseen ladatut stripit keräsivät pian tuhansia tykkäyksiä ja satoja jakoja. Lahden ammattikorkeakoulussa medianomiksi opiskeleva Maurinen piirtää mediasisällön suunnittelemisen ohessa uusia strippejä lähes päivittäin. Arktisen Banaanin julkaisema ensimmäinen Rontticomics-kokoelmateos Ihmismeri ilahduttaa alati laajenevaa fanikuntaa.

Juho Maurinen ja Rontticomics – Ihmismeri -sarjakuvatos ovat tavoitettavissa Ronttikiertueella, joka jatkuu 17.3. Tampereella Vastavirta-klubilla (Pispalan valtatie 39), 24.3. Lahdessa Tirrassa (Loviisankatu 8) ja 29.3. Helsingissä Lepakkomiehessä (Helsinginkatu 1). Tervetuloa!

Juho Maurinen

Rontticomics – Ihmismeri

ISBN 978-952-270-329-3

64 sivua. Arktinen Banaani 2017.