STOP THE PRESS!

Neljä elementtiä – maa, tuli, vesi, ilma

Ohjaus ja käsikirjoitus: Natalie Halla
Tuottaja: Marko Röhr
Näyttelijät: ILMA Philipp Halla, base-hyppääjä, Itävalta, VESI Johanna Nordblad, vapaasukeltaja, Suomi, TULI Pako Rivas, katastrofialueiden palomies, Espanja MAA Georg Zagler, luolatutkija, Itävalta
Arvio: 3,5/5

Neljä elementtiä, neljä erilaista ihmistä neljästä eri maasta ja neljä tarinaa. Näin voisi kuvata tätä Natalie Hallan ohjaamaa ja käsikirjoittamaa dokumenttia. Tämä ei ole sellainen dokumentti, jota esimerkiksi samojen tekijöiden Järven tarina edustaa. Siinä missä edellä mainittu on enemmän sadunomainen tarina luonnosta, niin tässä todella pureudutaan siihen ihmisten näkökulmalla ja he pääsevät kertomaan, mitä nämä tietyt elementit heille merkitsevät, pelkoakaan unohtamatta. Tämä 78 minuuttia kestävä kokonaisuus tarjoaa katsojalle visuaalisesti kauniin, jännittävän ja rohkean kuvauksen ihmisistä, jotka pistävät jopa oman henkensä likoon näiden elementtiensä eteen.

Valitettavasti hieno visuaalisuus ja hyvä tarina eivät kuitenkaan pysty paikkaamaan sitä suurinta ongelmaa, mikä dokumenttia vaivaa. Tarinasta toiseen hypitään melko nopeasti ja katsojalle jää hieman sekava kuva kokonaisuudesta. Siksi se vaatii katsojalta erittäin hyvää tarkkaavaisuutta. En tiedä, olisiko asia jotenkin korjautunut, jos jokainen elementti olisi tehty ihan omaksi jutukseen. Muuten tarinat ovat todella koskettavia, inhimillisiä ja jopa uskomattomia siinä, miten äärimmilleen ihmisen tahtotila voi ihmistä viedä. Hallan dokumentti on kiehtovaa katsottavaa pienistä ongelmista huolimatta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by MPR Matila Röhr Productions, 2017

Traileri: