STOP THE PRESS!

Juho Juntusen sarjakuva siivittää uutta Popeda-albumia

Räävittömän hauskoista sarjakuvistaan tunnettu Juho Juntunen on tehnyt Popeda-sarjakuvalehden uuden Haista Popeda! –albumin julkaisun kunniaksi. Sarjakuvaa on valmistettu rajoitettu erä ja sen saa kaupan päälle uuden Popeda-levyn oston yhteydessä.

Sarjakuvataiteilija Juntunen kommentoi projektia näin: ”Olin iloisesti yllättynyt, kun minua pyydettiin piirtämään sarjakuva Popedan uutta levyä varten. Kaikki kunnia bändille, joka on paiskonut ahkerasti töitä jo neljäkymmentä vuotta ja jonka suosio, arvostus ja osaaminen ovat kasvaneet huikeisiin mittoihin. Popedasta on kasvanut samanlainen suomalaisuuden symboli kuin järvi, viina ja helapääpuukko.

Popeda liittyy elämääni jo senkin takia, että bändin alkuvuosien kitaristi Tapani ”Arwo” Mikkonen oli koulukaverini. Kun bändi teki kakkosalbuminsa Raswaa koneeseen!, minua pyydettiin tekemään siihen kannet, ja sen jälkeen olenkin rustannut kansia useisiin Popedan levyihin – ja onhan yhtyeen nykyäänkin käyttämä logo käsialaani.

Samalla on tullut reissattua bändin kanssa pitkin ja poikin Suomea. On törmäilty festareilla ja on leikitty sotaleikkejä kuppaisten hotellien käytävillä, on otettu valokuvia, joita ei saa koskaan päästää julkisuuteen. Ja vuosien mittaan on oppinut tuntemaan äijät, nuo suomalaisen herttaiset köriläät, joilla on sydän paikallaan ja pallit liekeissä.

Bändi antoi minulle vapaat kädet sarjakuvan tekemiseen, ja päätin nyt kertoa yhtyeen salaisen historian, jota ei löydy Wikipedian sivuilta. On aika paljastaa, että jokaisen suomalaisen sisällä piilee pieni popeda, kansallinen mönkiäinen. Ja kun sen päästää valloilleen, elämä on edes hieman siedettävämpää. Kun piirsin sarjakuvaa, en itsekään tiennyt, mitä seuraavalla sivulla tapahtuisi. Annoin korkeampien tai alhaisempien voimien kuljettaa tarinaa eteenpäin. Ja siksi siitä tulikin niin todenmukainen kuvaus Mönkiäislaulun tekijöistä. ”Kun yö saapui kylään ja varjot tummentui, niin kaikki mönkiäiset yhteen kokoontui. Mä tunnetusti pelkään, vaikka myönnä en, yön selkään lähdin pois, mä niitä paeten.”

Popeda juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan ja julkaisee 17.3. uuden albuminsa Haista Popeda! Bändi valitsi levylleen tuottajaksi musiikin monitoimimiehen Stigin, joka päivitti Popedan soundin tähän päivään. Levyllä on kuitenkin edelleen kuultavissa Popedalle ominaista huumoria.

Tampereella vuonna 1977 perustettu Popeda on julkaissut mittavan uransa aikana 19 studioalbumia, kolme livelevyä, kuusi kokoelmaa ja lukemattoman määrän singlejä.

www.facebook.com/popedaofficial