STOP THE PRESS!

Lumi-Kekkonen ja kanjonijärven yli kantava riippusilta

Hossan kansallispuiston avajaiset ovat yksi Suomi 100 -juhlavuoden päätapahtumista. Omintakeisen metsäjuhlan ohjelmisto on nyt julkaistu. Avajaisjärjestelyjen lisäksi Hossassa jatkuu myös muu kansallispuistorakentaminen: Julma-Ölkyn kanjonijärvellä on aloitettu riippusillan rakennustyöt.

Hossan kansallispuiston avajaisia juhlitaan 17. kesäkuuta. Ulkoileva kansanjuhla tulee tarjoamaan esittävää taidetta, tulilla tarinointia ja retkeilyaktiviteettaja kaiken ikäisille. Kymmenien toimijoiden yhteisponnistuksella Suomen 40. kansallispuisto synnyttää ainutkertaisen juhlan luontomme kunniaksi.

-Suomussalmella on hieno perinne luonnon ja taiteen yhdistämisessä. Tätä kunnioittaen olemme pyrkineet kokoamaan ennakkoluulottoman hossalaisohjelmiston, kuvailee tapahtumatuottaja Veikko Leinonen.

Yksi avajaisten erikoisista nähtävyyksistä on lumesta rakennettu Urho Kekkonen. Presidentti oli aikoinaan mieltynyt Hossan maisemiin ja tämän kunniaksi Kekkonen palaa katselemaan hossalaista järvenselkää – ainakin hetkeksi.

-Lumi-Kekkonen kesäkuussa on ehkä hulluinta, mitä olemme keksineet. Mutta muutenkin luovuus on kukkinut, paikalla on Tuulettaren vokalfolkhop-konsertista Mieskuoro Huutajiin, tanssija Reijo Kelasta kirjailija-toimittaja Mikko-Pekka Heikkiseen, vain muutamia mainiten. Ja me juhlimme ulkona, satoi tai paistoi.

Juhlaviikko esittelee paikallista osaamista

Kuusamo järjestää Hossan kunniaksi kansallispuisto-päivän avajaisia edeltävänä perjantaina. Suomussalmen kunnan järjestämä Hossan juhlaviikko nostattaa yhdessä tekemisen ja juhlimisen tunnelmaa jo 9.6. alkaen.

-Haluamme kuntana juhlistaa kansallispuistoamme ja samalla näyttää suomussalmelaisuutta. Juhlaviikon ohjelmistoon ei otettu tuontitavaraa, vaan kuntalaisten omia juttuja turvesaunasta timanttitansseihin, kulttuurituottaja Joni Kinnunen kertoo.

Juhlaviikon ja avajaispäivän ohjelmisto löytyy osoitteesta: hossanjuhlat.com.

Riippusilta työllistää Hossan kevätkuukausia

Myös kansallispuiston rakentaminen etenee. Talvikuukausina on muun muassa uusittu laitureita sekä kestävöity reittejä eli ajettu mursketta retkeilyreittien kuluneimmille polkuosuuksille. Maaliskuussa alettiin rakentaa Julma-Ölkyn kanjonijärven ylittävää riippusiltaa.

Ölkyn louhikkoiseen kalliomaastoon rakennetaan noin 50-metrisen riippusillan lisäksi sillalle johtavia kaide- ja porrasrakennelmia.

-Rippusiltojen rakentamisessa vaaditaan paljon erityisosaamista. Onneksi meille on kertynyt tässä paljon oppia muun muassa Hossan naapurista Oulangalta, kertoo projektipäällikkö Erkka Pitkänen.

Silta valmistuu kesällä, mutta todennäköisesti se ei ole vielä käyttökunnossa kansallispuiston avajaisiin mennessä.