STOP THE PRESS!

Uusi mobiilisovellus auttaa hallitsemaan allergisen nuhan oireita

Alidiagnosoinnin ja vähättelyn vuoksi allergisen nuhan hoito on usein huonolla tolalla. Moni potilas voi huonosti ja potilaat myös tottuvat pitkään jatkuneisiin allergiaoireisiin. Uusi puhelimeen ladattava sovellus, Allergiapäiväkirja, voi tehokkaaseen lääkitykseen yhdistettynä auttaa tehostamaan allergisen nuhan hoitoa ja saamaan oireet paremmin hallintaan.

“Yli puolet allergista nuhaa sairastavista potilaista on tyytymättömiä sairautensa hoitoon”, kertoo professori, lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri Erkka Valovirta. “Uusi allergiasovellus auttaa sekä potilasta että lääkäriä kartoittamaan oireita ja lääkitsemään allergista nuhaa oikealla tavalla.”

Allergiapäiväkirja ohjaa oikeanlaiseen lääkitykseen

Allergiapäiväkirjasovelluksen käyttäjä tallentaa päivittäin, esimerkiksi siitepölykauden ajan, oireensa ja lääkityksensä sovellukseen. Sovelluksessa on käytössä uusi allergisen nuhan seurantaan kehitetty VAS-asteikko, jolla potilas arvioi päivittäin oireitaan.

Sovellus ohjaa käyttäjää nostamaan, vähentämään tai ylläpitämään lääkitystä. Jos oireet ovat huonossa hoitotasapainossa yli kolmen päivän ajan, sovellus ohjaa potilasta kääntymään lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen. Lisäksi Allergiapäiväkirja muistuttaa lääkkeiden otosta.

Sovellus on myös lääkärille hyvä työkalu potilaan oireiden seurantaan. Sovellus tuo lääkärille täsmällistä tietoa siitä, miten valitut lääkkeet tehoavat, jolloin lääkitystä voi tarvittaessa muuttaa.

Suomenkielisen Allergiapäivän voi ladata maksutta älypuhelimeen AppStoresta ja Google Play -kaupasta.

Opastusta ja ohjeita apteekista ja lääkäriltä

“Nykyään allergisen nuhan hoitoon on saatavilla hyviä ja tehokkaita lääkkeitä. Moni potilas kuitenkin käyttää lääkitystä epäsäännöllisesti, laskee annosta liian nopeasti tai käyttää lääkkeitä liian vähän oireisiinsa nähden. Sovellus näyttää välittömästi tilanteen ja ohjaa potilasta tai lääkäriä toimimaan oikein”, Erkka Valovirta sanoo.

Moni hoitaa allergista nuhaa apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitolääkkeillä. Valmisteiden käyttö on tekniikkalaji, jossa on syytä luottaa apteekkihenkilökunnan neuvoihin oikeanlaisen annostelun varmistamiseksi.

Noin 1,5 miljoonaa suomalaista sairastaa allergista nuhaa. Vaikeaa, elämänlaatua merkittävästi huonontavaa allergista nuhaa sairastaa 100 000−200 000. Etenkin vaikeaa allergista nuhaa sairastavien sekä niiden, jotka eivät saa oireita hallintaan itsehoitolääkkeillä, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Valovirta kehottaa vaikeaoireisia potilaita varaamaan myös syksylle ajan lääkärin vastaanotolle:

“Kun potilaat seuraavat Allergiapäiväkirjassa oireitaan, lääkärin on helppo todeta oireiden perusteella, onko potilaalle syytä aloittaa syksyllä siitepölykauden päätyttyä siedätyshoito.”

Pohjoismaista Suomessa siedätyshoitoa käytetään vähiten: vain noin 5 000 potilasta saa sitä.

”Alueelliset erot ovat Suomessa hyvin suuret, vaikka asuinalueesta riippumatta kaikilla potilailla pitäisi olla yhtäläinen mahdollisuus siedätyshoitoon”, sanoo Valovirta.

Hoitamaton allerginen nuha heikentää elämänlaatua

Niillä, joilla allerginen nuha oireilee aktiivisesti, esiintyy 1,5–4,5 kertaa1 tavallista todennäköisemmin myös liitännäissairauksia. Tällaisia sairauksia ovat mm. astma, korvatulehdus, sivuontelotulehdus, ekseema, migreeni, masennus ja atooppinen ihottuma.

Huonossa hoitotasapainossa oleva allerginen nuha vaikuttaa myös unen laatuun, keskittymiskykyyn, työkykyyn ja opiskelumenestykseen. Potilaiden on vaikea nukkua, ja olo on väsynyt, surkea ja ärtyisä2. 90 % potilaista kertoo, että allerginen nuha häiritsee työntekoa. Myös koululaisten suorituskyky voi heikentyä sairauden myötä.3

Tietoa Allergiapäiväkirjasovelluksesta

Sovelluksen kehittäjä on eurooppalainen MACVIA-LR-keskus (Contre les Maladies Chroniques pour un Vieillissement Actif en Languedoc-Roussillon). Se toimii organisaattorina Maailman terveysjärjestö WHO:n hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää aktiivista ja tervettä ikääntymistä sekä kroonisten sairauksien hallintaa. Tämän ARIA‑hankkeen (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) tarkoituksena on saattaa käyttöön allergisen nuhan ja siihen liittyvän astman tutkittuun tietoon perustuvia hoitokäytäntöjä ja antaa niihin liittyvää koulutusta eri puolilla maailmaa. Allergiapäiväkirjasovellus on osa kansallista allergiaohjelmaa, jonka tavoitteena on muuttaa allergiaan asennoitumisen, hoidon ja ennaltaehkäisyn suuntaa.

Viiteet:

1 Derebery J et al., Rhinitis symptoms and comorbidites in the United States: burden of rhinitis in America survey, Otolaryngol Head Neck Surg 2008;139(2):198-205; Vandenplas O et al., Rhinitis and its impact on work, Curr Opin Allergy Clin Immunol 2008; 8:145–149.
2 Meltzer et al., JACI 2009;124;243-7
3 Meltzer et al., 2009; Walker et al., 2007; Meltzer, 2007; Juniper et al., 2005; Nathan, 2007; Hellgren et al., 2010

Lähde: Filha ry