STOP THE PRESS!

Rajat ja toiseuttaminen -dokumenttielokuvaseminaari

Lottamuseolla järjestetään lauantaina 25.3. klo 14 alkaen Rajat ja toiseuttaminen – dokumenttielokuva seminaari.

Seminaarissa katsotaan maahanmuuttoaiheisia lyhytelokuvia. Elokuvientekijät ovat läsnä ja pitävät lyhyet puheenvuorot elokuvistaan, jonka jälkeen seuraa paneelikeskustelu toiseuttamisesta ja rasismista suomalaisessa yhteiskunnassa. Keskustelua johtaa dosentti Karina Horsti. Tapahtumaan vapaa pääsy. Tervetuloa!

Rajat ja toiseuttaminen -dokumenttielokuvaseminaarissa esitetään seuraavat dokumenttielokuvat:

Side

Kangasalla asuvan Tuija Halttusen ohjaama ja käsikirjoittama lyhytdokumentti Side kertoo Suomeen muuttaneesta kiintiöpakolaisesta Anniesta ja suomalaisesta ensiapukouluttaja Sinikasta. Tuotantoyhtiönä toimii tamperelainen Wacky Tie Films.

Elokuva valittiin vuonna 2015 Britannian merkittävimmän lyhyt- ja animaatioelokuvafestivaali Encountersin kilpasarjaan. Side kertoo Suomeen muuttaneesta kiintiöpakolaisesta

Kuuntele
Teheranilaissyntyinen ohjaaja Hamy Ramezan pakeni toisella luokalla kotimaastaan ja perhe asettui eri vaiheiden jälkeen Suomeen 1989. Elokuvakoulun Ramezan kävi Britanniassa.
Lyhytelokuva Kuuntele valmistui yhdessä Rungano Nyonin kanssa. Vaikuttava elokuva ottaa kantaa kulttuurien törmäämiseen. Tarinassa musliminainen hakee Kööpenhaminassa apua viranomaisilta. Vuonnan 2015 Kuuntele palkittiin parhaana lyhytelokuvana Tribecan elokuvatapahtumassa New Yorkissa.

Hylky

Elokuvaohjaaja Jan Ijäs työskentelee dokumentaarisen, fiktiivisen sekä kokeellisen elokuvan parissa. Hänen toiseutta ja muukalaisidentiteettiä käsittelevät elokuvat ja installaatiot ovat saaneet laajaa kansainvälistä huomiota. Helsingissä asuva ja työskentelevä Ijäs on opiskellut Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitoksella dokumentaarisen elokuvan ohjausta.

Elokuva Hylky kuvattiin vuosina 2014 ja 2015 pakolaisveneiden hautausmaalla italialaisella Lampedusan saarella. Se on tarina jätteen ja roskan yllättävästä ja ristiriitaisesta arvosta.

 

Lottamuseo

Syväranta, Rantatie 39

04310 Tuusula

www.lottamuseo.fi
www.facebook.com/lottamuseo