STOP THE PRESS!

Rolando Pieraccinilta merkittävä lahjoitus Kansallismuseolle

Rolando Pieraccini, kustantaja, kirjallisuudentutkija, keräilijä ja mesenaatti, on lahjoittanut Kansallismuseolle kaksi kansallisesti merkittävää kirje- ja asiakirjakokoelmaa, joiden kerääminen on ollut hänelle vuosikymmenten intohimo. Hän aloitti keräämisen vuonna 1965 ja on jatkanut sitä tähän päivään saakka. Suomessa vuodesta 1975 asunut Pieraccini on monessa yhteydessä osoittautunut suureksi Suomen ja suomalaisten ystäväksi, ja hänet tunnetaan myös laajoista teoslahjoituksista mm. Ateneumin taidemuseolle (nyk. Kansallisgallerialle).

Kansallismuseolle lahjoitetuista asiakirjakokonaisuuksista toinen käsittää Jean Sibeliuksen aineistoa. Kirjeitä on noin 200 kpl, josta suurimman ja myös tieteellisesti arvokkaimman osuuden muodostaa Sibeliuksen ja hänen kustantajansa Robert Lienaun välinen kirjeenvaihto. Muita merkittäviä vastaanottajia ovat mm. Sir Thomas Beecham ja Walter Legge.

Toinen kokonaisuus, ”Suuria suomalaisia”, käsittää kirjeitä ja muita asiakirjoja 1600-luvun alusta tähän päivään. Pääosa aineistosta painottuu 1800- ja 1900-luvuille. Edustettuina ovat useimmat suomalaisen kulttuuri-, tiede- ja taide-elämän sekä politiikan merkkihenkilöt – mm. Elias Lönnrot, Zachris Topelius, Joel Lehtonen, F. E. Sillanpää, Larin-Kyösti, Gunnar Björling, Juhani Aho, V. A. Koskenniemi, Bo Carpelan, Pentti Saarikoski, A. I. Virtanen, Rabbe Enckell, Akseli Gallen-Kallela, Aino Ackté, Yrjö Kilpinen, Paavo Nurmi, Eliel Saarinen sekä varhaisemmista Johan Sederholm, Augustin Ehrensvärd ja useat Armfelt-, Nordenskiöld- ja Ramsay-sukujen jäsenet. Erityisen merkittävä kokonaisuus ovat Robert Kajanuksen opiskelu- ja nuoruuden aikaiset sävellyskäsikirjoitukset. Laajoista ja merkittävistä kirjailijoiden jäämistöistä on mainittava L. Onervan runokäsikirjoituksia sisältävä arkisto, Antti Tuurin teosten käsikirjoitukset sisältävä arkisto sekä Ilmari Kiannon arkisto. Useiden tunnettujen poliitikkojen kuten Leo Mechelin, J. V. Snellmanin ja Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen ohella kokoelmassa on mm. kaikkien Suomen presidenttien kirjeitä ja valokuvia Tarja Haloseen saakka. Erityisesti marsalkka Mannerheimiin liittyy noin 200 kirjettä, valokuvaa ja asiakirjaa.

Kansallismuseolle lahjoitettuihin kokoelmiin sisältyy noin 5 000 dokumenttia: asiakirjoja, kirjeitä ja valokuvia sekä kirjailijoiden omistuksilla varustettuja teoksia. Lahjoitus sisältää runsaasti myös tutkimukselle uutta aineistoa. Osia lahjoitetusta aineistosta asetetaan esille Kansallismuseoon erilaisina vaihtuvina kokonaisuuksina.

Kansallismuseon ylijohtajan Elina Anttilan mukaan lahjoitus vahvistaa kansallisesti tärkeiden ja tunnettujen henkilöiden henkilöhistoriaa museon kokoelmissa ja näyttelyissä.

”Rolando Pieraccinin keräämät kokoelmat ovat kansallisaarteita. Alkuperäiset kirjeet tarjoavat ainutlaatuisen kosketuksen monen historiaamme ja kulttuuriimme keskeisellä tavalla vaikuttaneen henkilön elämään. Osana kansalliskokoelmaa ne heijastavat myös jaettua ja yhteistä historiaa. Lahjoitus on tärkeä itsenäisyyden juhlavuoden teko.”