STOP THE PRESS!

Valkyrien – 1. tuotantokausi

Valkyrien - kausi 1Ohjaus: Erik Richter Strand
Käsikirjoitus: Erik Richter Strand, Bjørn Ekeberg, Thomas Torjussen
Tuotanto: Nina B. Andersson, Eric Vogel
Pääosissa: Sven Nordin, Pål Sverre Hagen, Pia Halvorsen, Mikkel Bratt Silset, Ellen Birgitte Winther, Laila Goody
Arvio: 3,5/5

Mitä TV-draamaan tulee, Norja lienee tällä hetkellä uusi musta. Skam on ollut yllätyssuosikki nuorten keskuudessa ja aikuisemmille jänskän ystäville on ollut tarjolla ensin Miehitetty ja nyt tämä Valkyrien. Synkässä ja monipuolisesti polveilevassa sarjassa eletään peräti apokalyptisissa tunnelmissa.

Tarinan keskiössä on hieman salaliittoihin höpsähtänyt erakko Leif, joka työkseen hoitaa Oslon kaupungilla turvallisuusasioita. Hänellä on siis pääsy hyvin jännittäviin luolastoihin ja onkaloihin kaupungin alla. Yhteen sellaiseen rakentuu laiton sairaala, josta kiinnostuu muutenkin hieman harmaalla alueella pyörähtelevä kirurgi Ravn. Viimemainitulla on oma lehmä ojassa – hänen vaimonsa on sairastunut vaikeasti ja, niin, kyllähän vaimon hautajaisiakin sarjassa päästään viettämään. Sen enempiä paljastamatta voidaan sanoa, että Ravnin uhkarohkeus ja Leifin totaalinen mielipuolisuus eivät ole ihan ideaalein aines, jonka pohjalle rakentaa uusia lääketieteellisiä kokeiluja. Hommahan sitten perkelöityy erinäisistä syistä johtuen lähes maailmanlopuksi. Leif saa viimeisen sanan tultuaan hyljeksityksi maailmanpaloa visioidessaan. Vai saako?

Sarja alkaa erittäin sekavasti. Löperömpi katsoja heittäisi ensimmäisen jakson aikana jo kaukosäätimen narikkaan. Mistään ei tunnu tulevan mitään, katsojaa vedätetään eri miljöillä ja juonenkäänteillä. Ihmisiä tulee ja menee. Liittyvätkö nämä kaikki toisiinsa saati kokonaisuuteen? No. On sanottava, että vaikka sarja edetessään terhakoituu kovastikin, niin silti siihen on jäänyt paljolti tyhjäkäyntiä. Kahdeksaan jaksoon mahtuu niin paljon turhia kohtauksia, että ne heivaamalla sarjasta olisi saanut paljon napakamman ja sitä kautta jännittävämmän. Myös osa ihmissuhdetta tarinaan väkisin tunkevista sivujuonteista on selkeästi liikaa.

Se mikä jonkinlaisessa turhassa töhinässä hävitään, se hyvässä henkilöohjauksessa ja omaperäisessä käsikirjoituksessa voitetaan. Sarja on yksinkertaisesti hyvin rakennettu. Sen alkuperäisidea on mielekäs ja jotenkin tuntuukin, ettei toteutus ole oikein onnistunut tekemään kunniaa sille. Ei silti – jännittävää katsottavaa tämä on yhtäkaikki. Näyttelijät onnistuvat hyvin. Sillä puolella sarja oikeastaan elää ja kaatuu Leifiä esittävän Pål Sverre Hagenin kanssa. Hagen on vähäeleinen, arvoituksellinen ja sopivalla tavalla mielenvikainen ollakseen kiinnostava. Vastapoolina katsoja arvaa aika nopeasti, mistä kana pissii. Loppu ei täten ole kovinkaan kekseliäs saati ennalta-arvaamaton. Hagenin vastanäyttelijät Sven Nordin ja Pia Halvorsen tukevat tätä hyvin vaikkakin tempovat roolinsa läpi ajoittain vähän nollasta-sataan- metodilla.

Valkyrien on pyörinyt Suomessa Maikkarilla. Jos se on mennyt ohi, kannattaa tämä DVD toki tarkistaa. Puutteistaan huolimatta se on oivaa pohjoismaista draamaa, jossa on aineksia niin ihmissuhdedraamasta, rikosjännäristä kuin sairaalasarjastakin. Unohtamatta myöskään ympäristökasvatuksellisiakaan arvoja. Tai niitä huiseja foliohattuteorioita.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Tordenfilm, 2017

Traileri: