STOP THE PRESS!

Ensimmäinen Muumi-taidemuki myyntiin Tampere-taloon

Muumien ystäville ja muumimukien keräilijöille on luvassa iloisia uutisia. Arabian ja Muumimuseon yhteistyönä valmistuu ensimmäinen Muumi-taidemuki, jonka aiheena on Tove Janssonin alkuperäiskuvitus. Uuden mukin myynti alkaa yksinoikeudella Tampere-talon myymälässä Tampere-talo Shopissa 9. toukokuuta. Taidemukilla juhlistetaan maailman ainoan Muumimuseon avautumista Tampere-talossa 17. kesäkuuta. Avajaisten yhteydessä vietetään kaksipäivästä kansanjuhlaa.

Tampereella valmistaudutaan odotetun Muumimuseon avautumiseen kesäkuussa. Jo tätä ennen on muumien ystäville luvassa esimakua uudesta museosta, sillä toukokuussa tulee myyntiin Arabian valmistama Muumimuseon nimikkomuki.

Ensimmäisen Muumi-taidemukin aiheeksi on valittu Tampereen taidemuseon kokoelmasta Tove Janssonin alkuperäiskuvitus, kansikuvapiirros kirjaan Taikurin hattu vuodelta 1950. Uutta on se, että ensimmäistä kertaa Tove Janssonin alkuperäiskuvitus on tuotu mahdollisimman tarkasti sellaisenaan mukiin. Taidemukin pohjassa lukee ”Muumimuseo, Tampere”.

Taidemuki on osa Teema-sarjaa, kuten Arabian muutkin muumimukit. Arabia on valmistanut 1990-luvun alusta alkaen muumiaiheisia mukeja, joiden kuvituksen on Tove Janssonin teosten pohjalta suunnitellut kuvittaja Tove Slotte.

Taikurin hattu -taidemukin kauniissa panoraamakuvassa esiintyy tuttuja Muumilaakson suosikkihahmoja kuten Muumipeikko, Muumipappa, Muumimamma, Niiskuneiti, Nipsu ja hattivatteja. Mukana on myös parivaljakko Tiuhti ja Viuhti, Tove Janssonin ja Vivica Bandlerin alter ego -hahmot, jotka esiteltiin Taikurin hattu -kirjassa ensimmäistä kertaa. Lisäksi mukin kuvassa nähdään tarinan salaperäinen Taikuri ja tämän musta pantteri.

Uusi muumimuki tulee aluksi yksinmyyntiin vain Tampere-taloon. Myynti alkaa tiistaina 9. toukokuuta kello 8.00 Tampere-talo Shopissa. 

Muumimuseon avajaisista kansanjuhla

Muumimuseon rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä Tampere-talossa. Museon perustana on Tampereen taidemuseon hallinnoima kokoelma Tove Janssonin alkuperäisiä muumiaiheisia kuvituspiirroksia ja -maalauksia sekä Janssonin yhdessä elämänkumppaninsa, graafikko Tuulikki Pietilän ja ystävänsä Pentti Eistolan kanssa rakentamat kolmiulotteiset muumikuvaelmat.

Muumi-taidemukin aiheena oleva alkuperäinen Taikurin hattu -kansikuvapiirros tulee esille Muumimuseon ensimmäiseen perusnäyttelyyn yhdessä noin 400 muun piirroksen ja maalauksen sekä 30 kuvaelman kanssa.

Muumimuseon avauksen yhteydessä järjestetään 17.–18.6. kaksipäiväinen koko perheelle suunnattu maksuton kansanjuhla. Avajaisviikonloppuna Tampere-talossa on ilmaista ohjelmaa, nukketeatteria, tanssiteatteria ja yhteislaulutilaisuuksia. Myös Tampere-talon viereisessä Sorsapuistossa järjestetään toimintaa, ja puistoon on mahdollista tulla piknikille koko perheen voimin.