STOP THE PRESS!

Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus sai Suomen merkittävimmän lastenteatteripalkinnon

”Tämä on osoitus siitä, mitä voi saada aikaan määrätietoisella työllä lastenteatterin hyväksi”, sanoo TTT:n teatterinjohtaja Maarit Pyökäri.

Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona tekemä näytelmä Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus on saanut vuoden 2017 valtakunnallisen Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon. Palkinto jaettiin Maailman teatteripäivänä 27.3. Kansallisteatterin Lavaklubilla vietetyssä Thalia-juhlassa Helsingissä.

Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n Lasten- ja nuortenteatteripalkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle lastenteatteritoimijalle tai lastenteatterin hyväksi toimineelle taholle tai teolle.

Vesta-Linnean valitsi voittajaksi tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio esiraadin asettamista ehdokkaista. Ehdolla olivat myös Unga Teaternin näytelmä Hamlet sanoi sen kauniimmin ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus. Esiraatiin kuuluivat Teatteri Hevosenkengän perustaja ja johtaja Kirsi Sirén, Oulun kaupunginteatterin tuottaja Elina Terho, nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen, kulttuurituottaja Siw Handroos-Kelekay sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Jenni Haukio perustelee valintaansa: ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus on hurmaavan hauska, lastenteatterin parhaista traditioista ammentava näytelmä, joka välittömällä ja viihdyttävällä otteellaan tulee kuin huomaamatta lähelle lapsen ja koko perheen arjen tärkeitä, syvällisiä kysymyksiä kuten rohkeutta olla oma itsensä ja oppia kunnioittamaan erilaisuutta. Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotannon ehdottomia vahvuuksia ovat näytelmän ajankohtaisen aiheen lisäksi myös kaiken ikäisiä puhutteleva käsikirjoitus, erilaisia tunneskaaloja taitavasti esilletuova ohjaustyö, näyttelijöiden riemaannuttava heittäytyminen hahmojensa maailmaan sekä luova, monimuotoinen ääni-, valo- ja videosuunnittelu.”

Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus sai ensi-iltansa 20.9.2016. Esitys jatkaa Eino Salmelaisen näyttämöllä 11.5.2017 asti. Tove Appelgrenin luomaan kirjasarjaan perustuvan näytelmän ohjaa Miika Muranen. Vesta-Linnean roolissa nähdään Maija Koivisto, ja muissa rooleissa Marika Heiskanen, Minna Hokkanen, Janne Kallioniemi, Tuukka Huttunen, Riikka Papunen, Valtteri Lehtinen ja Kristiina Hakovirta. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Pirjo Liiri-Majava, valosuunnittelijoina toimivat Kyösti Kallio ja Tero Koivisto sekä äänisuunnittelijana Kyösti Kallio.


Lasten ohjelmisto kukoistaa Tampereen Työväen Teatterissa

”Tampereen Työväen Teatteri on tehnyt johdonmukaisesti vuosittain uusia lastenteatterituotantoja”, sanoo TTT:n teatterinjohtaja Maarit Pyökäri. ”Teatteria on tehty eri-ikäisille lapsille kaikilla näyttämöillämme. Lisäksi olemme pyrkineet huomioimaan vuosittain nuoret. Teosten sisällön ohella olemme panostaneet myös niiden ulkoiseen vaikuttavuuteen ja ylipäätänsä laatuun. Omien tuotantojen lisäksi talossa on vieraillut erilaisia lastenteatterituotantoja.”

Pyökärin mukaan on tärkeää tehdä lapsille ja nuorille yhtä täysipainoista teatteria kuin aikuisillekin. Teatteri on kokonaisvaltainen kokemus, se vetoaa niin järkeen kuin tunteeseenkin. Se vahvistaa onnistuessaan lapsien mielikuvitusta ja empatian kykyä. Laajentuessaan harrastukseksi teatteri kasvattaa lasten sosiaalisia vuorovaikutustaitoja. Teatteri ei vaadi mitään etukäteistaitoja, sitä voi seurata ja harrastaa kuka tahansa. ”On valtavan sääli, ettei teatteri tavoita kaikkia lapsia vuosittain”, Pyökäri huomauttaa.

TTT tekee jatkuvasti yhteistyötä vapaiden teatteriryhmien ja oppilaitosten kanssa. Lastenteatterin saralla tämä on kantanut hedelmää Vesta-Linnean lisäksi viime vuosina mm. esityksissä Mestaritonttu (kumppaneina Pirkanmaan musiikkiopisto, Tampereen konservatorio, Näty, TeaK), Spring Awakening sekä Kolme iloista rosvoa (TAMK ja Tampereen konservatorio) ja Mestarietsivä Kalle Blomkvist (Teatteri Siperia). TTT:n omista tuotannoista hienon vastaanoton ovat saaneet esimerkiksi Risa ja Räsä, Valkoinen, Fedja-setä, kissa ja koira sekä nuorille suunnatut Lada ja The Addams Family.


Luvassa jälleen uusia esityksiä lapsille

Syksyllä 2017 TTT:n Kellariteatteriin on tulossa uusi kantaesitys Mitä tehtäis? Sitä suositellaan 3-7 -vuotiaille. Käsikirjoituksen runoista ja loruista (kirjailijat ja kansanperinne) on koonnut Maarit Pyökäri, joka myös ohjaa näytelmän. Rooleissa tätinä ja koirana ovat Eeva-Riitta Salo ja Eriikka Väliahde. Valosuunnittelun on tehnyt Juha Haapasalo.

Vuoden 2018 alusta Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi Tampereen Työväen Teatteri ilahduttaa lapsia vanhan klassikkosadun uudella tulemisella.