STOP THE PRESS!

Horizon: Zero Dawn

Horizon: Zero DawnKehittäjä: Guerrilla Games
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Arvio: 4,5/5

Tällä kertaa pleikkanelonen tarjoaa kyllä sellaista silmäkarkkia pelaajille, että näin upean kaunista peliä on turha ihan heti uudestaan kauppoihin odotella. Lisäksi sen tarina on hyvää scifiä ja pelattavuus lähes moitteetonta – tämä peli kyllä imaisee helposti pelaajan maailmaansa!

Pelin prologissa saamme ohjattavaksemme pikkutytön, joka kantaa nimeä Aloy. Ensimmäisestä tehtävästä selvittyään pelaaja saakin seuraavaksi ohjattavakseen nuoren, kauniin punatukkaisen naisen. Aloyn heimo on aikoinaan karkoittanut hänet pois luotaan ja yksi pelin päätarinoista onkin selvittää miksi näin on tapahtunut ja mikä nuoren naisen salaisuus ylipäätään on.

Koko peli maailma on valtava apokalyptinen näyttämö. Ihmiskunta on jakaantunut eri heimoihin ja elää pienissä yhteisöissä. Maailmaa hallitsevat dinosaurusmaiset robotit. Niitä löytyy montaa eri kokoluokkaa. Voin kertoa, että pelaaja henkäisee syvään, kun ensimmäisen isomman öttiäisen kohtaa silmästä silmään.

Aloyn tarinassa on muutamia pelaamalla suoritettavia pääjuonia, mutta kaikenlaisia lisätehtäviä voi halutessaan suorittaa valtavia määriä. Tietenkin hahmon kykyjen, varusteiden ja asujen kehittäminen kuuluvat myös pelikuvioihin. Pelin voi pelata usealla tavalla läpi, riippuen siitä, minkälainen pääsankarittaresta on loppujen lopuksi muotoutunut. Pelimaailmassa voi liikkua pääasiassa ihan vapaasti, joskin suurin osa tehtävistä on hyvinkin lineaarisia. Äkkiseltään pelistä tulee mieleen uusin, juuri julkaistu Zelda, Far Cry Primal ja ehdottomasti myös koko Uncharted-pelisarja. Sen verran Aloykin tykkää kiipeilystä ja hiippailusta, että väistämättä tulee Nathan Drake mieleen.

Peli on todella kaunista katseltavaa. Luonto viidakkoineen ja vuoristoineen on kerrassaan upea. Myös hahmojen ilmeet ovat suorastaam pelottavan aitoja. Ja ne dinorobotit, ne ne vasta pelottavia ovatkin, mutta silti upeita. Myös äänimaailma ääninäyttelijöineen ja musiikkeineen on täydellinen.

Muutama motkotuksen sana kuitenkin löytyy, ihan vain siksi, että ei voi ihan viittä tähteä antaa. Aloyn takana oleva kamera on välillä liiankin lähellä. Varsinkin lähitaisteluissa ja luolissa ja muissa sisätiloissa se aiheuttaa hankaluuksia nujakoitiin. Myös tehtävien pieni samankaltaisuus hieman puuduttaa välillä, mutta samalla liiallinen helppouskin ottaa nuppiin. Liikkeet on suunniteltu liiankin helpoiksi. Esimerkiksi kallioilla kiipeillessä sankaritarta on lähes mahdoton onnistua tappamaan. Tosin sitten kun kuolema korjaa satoa, joutuu aloittamaan välillä jopa yllättävänkin kaukaa uudestaan.

Kyllä tämän pelin parissa mieluusti viettää aikaa. Itse jo sormet syyhyten odottelen mahdollisia laajennusosia ja lisää pelattavaa.

Gekko Paavilainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Sony Computer Entertainment, 2017