STOP THE PRESS!

EMMA avaa Suomen ensimmäisen 4K-tekniikkaa hyödyntävän tilan mediataiteelle

EMMA avaa ensimmäisen huipputekniikalla varustetun mediataiteen tilan Suomessa. Mediatila Huone esittelee mediataidetta Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta. Ensimmäisenä esitetään Pink Twinsin teos Parametronomicon vuodelta 2014. Huone aukeaa yleisölle 29.3.2017.

Huoneen 4K-lasertykin kristallinkirkas kuva pyörii mediatoistimelta, joka pystyy toistamaan täysin pakkaamatonta 4K-kuvaa. Immersiivinen, 17 pääkaiuttimella ja kahdella subwooferilla toteutettu äänimaailma tarjoaa katsojalle kokonaisvaltaisen elämyksen. Asiakas pääsee aloittamaan teoksen katselun suoraan alusta, kun hän näkee seuraavaan esityskerran aloitusajan tilan ulkopuolella olevasta infonäytöstä. Huoneen tekniikka on toteutettu yhteistyössä Genelecin, Bright Finlandin, Picturallin ja Verticsin kanssa.

”Genelec Oy on toiminut koko historiansa ajan tieteen ja taiteen rajapinnassa. Olemme vahvasti sitoutuneita tutkimus- ja kehitystyöhön uusien innovatiivisten teknologioiden luomiseksi ja tätä työtä audiovisuaalisen taiteen monipuoliset esitysympäristöt tukevat luontevasti. Espoon modernin taiteen museon uusi immersiivistä 3D-monikanavaääntä hyödyntävä näyttely avaa uusia teknisiä sekä taiteellisia mahdollisuuksia taiteilijoille, kuluttajille ja AV-alan toimijoille.”  Janne Lankinen, myyntipäällikkö, Genelec

EMMAn museotekniikka ja Vertics ovat kehittäneet mediatilan ulkopuolelle infonäytön, joka näyttää reaaliaikaisesti esitettävän teoksen tiedot ja esityksen aikataulutiedot. EMMAn käyttöön räätälöity sovellus poimii mediatiedot suoraan videoserveriltä reaaliaikaisesti. Näytöltä on mahdollista nähdä esitettävän teoksen tiedot, still-kuvia teoksesta sekä teoksen kesto.

Vastaavaa tuotetta ei ole vielä missään käytössä ja monet taidealan tahot ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa uuteen teknologiaan. Vertics ja EMMA jatkokehittävät tuotetta kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille. On ainutlaatuista, että museo on mukana kehittämässä tekniikan innovaatiota taidealan käyttöön.

”EMMA on suunnannäyttäjä museoalalla myös tekniikan suhteen. Uusi mediahuone antaa taiteilijoille mahdollisuuden esittää mediataidetta parhaalla mahdollisella tekniikalla. EMMA on ensimmäinen taidealan toimija Suomessa, joka käyttää näin puhdasta äänen- ja kuvanlaatua.” Sami Supply, EMMAn tuotantopäällikkö

Pink Twinsin teos Parametronomicon saa nyt julkisen ensiesityksensä 4K-tekniikalla.

”Pink Twinsin teokset käsittelevät ihmisen havaintokyvyn rajoja. Pyrimme teoksillamme saamaan aikaan immersiivisiä kokemuksia, joissa haastetaan ihmisen aistit ja tilan kokemus. Tarkoituksena on, että video ja ääni ottavat haltuun esitystilan ja siellä olevat ihmiset niin pitkälle kuin mahdollista.” Pink Twins

Pink Twins on kahden veljeksen, Juha (s. 1978) ja Vesa Vehviläisen (s. 1974), muodostama taiteilijaduo, jonka teokset ovat muuntuvia digitaalisia äänimaisemia videokuvaan yhdistettynä. Heidän teoksiaan on esitetty näyttelyissä ja festivaaleilla ympäri maailmaa ja myös live-esitykset ovat osa heidän työskentelyään. Parametronomicon on abstrakti tietokoneella toteutettu animaatio, jonka kuva-aiheet vaikuttavat samaan aikaan sekä orgaanisilta että mekaanisilta. Animaatio rakentuu muuntuvista elementeistä, joita ohjaavat ohjelmoidut parametrit.  Elementtien yhdistelmät ja kerrostumat luovat hallitun kaaoksen jännitteen.

Teoksen installointi EMMAn Huoneessa mahdollistaa yleisölle moniaistisen tilallisen kokemuksen, jonka luo sekä välitön, kokijaa ympäröivä immersiivinen äänitila että vaikutelma teoksen visuaalisen maailman kolmiulotteisuudesta.  Teos tuottaa lähes hypnoottisen elämyksen kuvataiteen, tieteen ja elektronisen musiikin avulla. Pink Twins on toteuttanut Parametronomicon-teoksesta erilaisia esitysversioita.

Kosketus-kokoelmanäyttelyn yhteyteen sijoittuvassa Huoneessa esitetään Saastamoisen säätiön taidekokoelman mediateoksia. Mediataide kuuluu Saastamoisen säätiön hankintalinjauksiin ja säätiön taidekokoelmassa on tällä hetkellä noin 50 mediataideteosta.