STOP THE PRESS!

The Tempest

Jenny Rainsford, Simon Russell Beale & Joe Dixon in The Tempest. Photo: © Topher McGrillis / RSC

Taltiointi: Royal Shakespeare Company Stratford-upon-Avonissa 11.1.2017
Ohjaus: Gregory Doran
Käsikirjoitus: William Shakespeare
Pääosissa: Simon Russell Beale, James Tucker, Tom Turner, Elly Condron, Joe Dixon, Daniel Easton, Tony Jayawardena, Matthew McPherson, Joseph Mydell, Jenny Rainsford, Oscar Pearce, Mark Quartley
Arvio: 3,5/5

Simon Russell Bealen esittämä Prospero on Milanon entinen herttua, joka on joutunut veljensä ja Napolin kuninkaan pettämiksi. Hänet on hylätty autiolle saarelle, jossa hän ryhtyy harjoittamaan magiaa saadakseen hallintaansa tuulen henki Arielin (Mark Quartley). On aika nostaa tuulet niin voimakkaiksi, että veli Antonio joutuisi haaksirikon kohteeksi. Samalla kun Prospero suunnittelee kostoa, hänen tyttärensä Miranda (Jenny Rainsford) rakastuu Napolin kuninkaan poikaan Ferdinandiin (Daniel Easton). Ennen kuin nuorten onni voi kukoistaa, on tapahduttava muutakin kuin pelkkää taikuutta.

Royal Shakespeare Company tunnetaan kantaisänsä teosten suurena vaalijana. Usein heidän esityksensä on perinteistä tulkintaa sekoittaen siihen kuitenkin omanlaista modernia käsittelytapaa. Sellainen on myös The Tempest eli suomeksi Myrsky. Kieli on perinteikästä Shakespearea, mutta itse tyyli on jo modernia. Esimerkiksi viimeisintä tietotekniikkaa hyödynnetään erikoistehosteissa ja ennen kaikkea Arielin toiminnoissa. Paikoitellen uusi tekniikka on hieman häiritsevää. Se vie hieman tehoja tarinalta,  sillä vaikka toki Shakespearen teos on voimakas, sen kiilto hieman hämärtyy muutamien erikoistehosteiden edessä. Tämän näytelmän voima on kuitenkin sanoissa sekä vahvassa näyttelijätyössä ja sitä löytyy kautta linjan. Kaksi näyttelijää ovat tosin aivan ylivoimaisia. Useissa Shakespearen näytelmissä nähty Simon Russell Beale vetää nimiroolin todella suvereenisti. Hänen hyvänä komppaajanaan toimii Arielia esittävä Mark Quartley, joka pienielkeisesti toimii entisen herttuan oikeana kätenä. Tämä lähes kolmetuntinen eeppinen näytelmä on todella kiehtovaa katseltavaa pienistä modernisoinneista huolimatta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net