STOP THE PRESS!

Suosittu tietokirjailija Peter Wohlleben avaa uutuusteoksessaan eläinten salattua elämää

Kansi: Jenni Noponen

Voiko eläimillä olla hauskaa? Rakastaako lemmikki oikeasti isäntäänsä? Häpeävätkö hevoset? Saksalainen biologi ja luontokirjailija Peter Wohlleben sukeltaa tietokirjassaan Eläinten salattu elämä (Gummerus) eläinkunnan mielenliikkeisiin ja tunteisiin. Samaan tapaan kuin menestysteoksessaan Puiden salattu elämä hän johdattelee katsomaan ympäristöämme toisin. Niin lähellä kuin eläimet meitä ovatkin, emme tule ajatelleeksi, kuinka samanlaisia me olemme.
Peter Wohlleben kertoo kirjassaan yllättäviä yksityiskohtia ja tosiasioita eläinten sielunelämästä. Hän kirjoittaa havainnoistaan lähimetsien luonnonvaraisista eläimistä ja jakaa kokemuksiaan omalta kotitilaltaan, jossa liikkuu niin koiria, kissoja, vuohia, hevosia kuin kaniinejakin. Wohlleben perustaa näkemyksensä uusimpiin tieteellisiin tutkimuksiin, mutta kirjoittaa eläimistä aina lämmöllä ja rakkaudella.

”Tässä kirjassa haluan ottaa tulkin roolin: kääntää jännittävät tutkimustulokset ymmärrettävälle arkikielelle, rakentaa yksittäisistä palapelin palasista kokonaisuuden ja esittää sen omien kokemusteni valossa. Haluan piirtää meitä ympäröivästä eläinmaailmasta kuvan, joka saa kyseessä olevat lajit muuttumaan tylsämielisistä, jäykän geneettisen koodin ohjaamista bioroboteista uskollisiksi kumppaneiksi ja rakastettaviksi veitikoiksi.” – Peter Wohlleben

Biologi, luontokirjailija ja kirjojensa myötä myös suosittu luennoija Peter Wohlleben (s. 1964) on kotoisin Bonnista. Hän jätti pitkän virkamiesuransa metsänhoitajana, koska halusi soveltaa metsänhoitoihanteitaan käytäntöön. Nykyisin hän hoitaa ympäristöystävällistä metsänhoitoaluetta Hümmelissa, Rheinland-Pfalzin osavaltiossa Saksassa.

Peter Wohllebenin edellinen teos Puiden salattu elämä (2016) oli suurmenestys. Sitä on pelkästään Saksassa myyty tähän mennessä yli puoli miljoonaa kappaletta. Wohllebenin molemmat teokset suomentanut Pirkko Roinila on parhaillaan ehdolla J.A. Hollo -käännöspalkinnon saajaksi.

Peter Wohlleben:
Eläinten salattu elämä
Luonnon asukkaiden ja lemmikkien sielunelämästä
Alkuteos Das Seelenleben der Tiere. Liebe, Trauer, Mitgefühl – erstaunliche Einblicke in eine verborgene Welt
Suomentanut Pirkko Roinila
270 sivua
Saatavana myös sähkökirjana
Ilmestymisviikko 12