STOP THE PRESS!

Klovnien itsenäisyyspäivä avaa kuukauden mittaisen International Clown Festival 2017 -tapahtuman

Sairaalaklovni Markus Kykkänen. Kuva: Alejandro Lorenzo

International Clown Festival 2017 on klovneriaa esittelevä ja klovnerian parissa työskenteleviä tahoja yhdistävä tapahtuma, joka järjestetään Helsingissä huhtikuussa 2017. Vuoden 2017 festivaali päättää kolmen vuoden projektin, jonka aikana on koottu klovnimaailman rakennusaineksia; tutkimusta, luovuutta, sosiaalisuutta sekä ilon ja naurun terveystietoa.
Cirko Criollo toteuttaa 2.-29.4.2017 kolmannen International Clown Festivalin Helsingin Pasilassa, Kulttuurikeskus Caisassa sekä samanaikaisesti eri puolilla Helsinkiä kumppaniensa tuottamien ”klovnisuurlähetystöjen” kautta.

Festivaali tuo klovnimaailman naapurustoon. Klovnit työskentelevät sairaaloissa, vierailevat kouluissa ja leikittävät turvapaikanhakijoita. Sosiaalista sirkusta käytetään suhteiden luomiseen ikääntyvien kanssa, perheyhteisöjen vahvistamiseen ja kielten oppimiseen.

Festivaalin keskeinen tapahtumapaikka, Itä-Pasila, muuttuu klovnimaaksi, ja sieltä lähetetyt suurlähettiläät vievät klovnerian sanomaa kaikkialle. Festivaali kokoaa yhteen sosiaalisen sirkuksen ja klovnerian projekteja, jotka parantavat maailmaa. 2017 festivaalilla Pasila muuttuu kuin vastarintapaikaksi, jossa luodaan uutta utopiaa sosiaalisen ja populaarin klovnin menetelmin

Tapahtuma tuo leikkimielisellä tavalla näkyviin myös Suomen ja suomalaisuuden 100-vuotisen nykyhetken ja kehityksen. Muutoksessa elävä Pasila – maailma pienoiskoossa – heijastaa kaikkialla tapahtuvia muutoksia paikallisella tasolla. Festivaalin tavoite on löytää ja arkistoida erilaisia sosiaalisen sirkuksen ja klovnerian projekteja – jotka tekevät maailmasta paremman paikan.

Kevään 2017 festivaali päättää kolmen vuoden projektin, joka on koonnut yhteen klovnimaailman aineksia; tutkimuksen, luovuuden, sosiaalisuuden sekä ilon ja naurun terveysvaikutukset. 2015 tapahtuman teemana oli Clown School, jossa pohdittiin millainen Suomen klovnikoulutus voisi olla. 2016 festivaalin teemana oli klovniantropologia – klovnerian eri muotoja esiteltiin työpajoissa ja klovnin historiasta kootussa näyttelyssä.

International Clown Festivaali on Cirko Criollon mittavin hanke. Yhteistyö Kulttuurikeskus Caisan kanssa on mahdollistanut työskentelemisen Suomen suurimpien klovniryhmien kanssa. Vuoden 2016 festivaalin aikana yli 2000 ihmistä vieraili verkostomaisen festivaalin kaupungeissa, Tampereella, Turussa, Helsingissä ja Kajaanissa. Festivaali tarjosi seitsemän esitystä, kahdeksan ammattilaistyöpajaa, näyttelyn, konferenssin sekä paneelikeskustelun, jossa klovnimaailmaa avattiin opetuksellisesta, tutkimuksellisesta ja taiteellisesta näkökulmasta. 2016 parhaan klovnin palkinto myönnettiin festivaalin aikana tamperelaiselle Loldiers of Odinille.

Festivaalin päätösgaala 29.4.2017 kokoaa yhteen festivaalin tekijät ja yleisöt Kulttuurikeskus Caisaan. Päätösjuhlan aikana palkitaan myös vuoden 2017 Paras Klovni tai Klovniryhmä.

International Clown Festival – Clown Land 2017 toteuttajatahot ovat Cirko Criollo, Klovnit ilman rajoja ry ja Kulttuurikeskus Caisa.

International Clown Festival – Clown Land 2017
2. – 29.4.2017 / Ohjelma liitteenä

Avajaiset: Klovnien itsenäisyyspäivä
Sunnuntai 2.4.2017 klo12-15.30 / Pasilan rauhanasema

Päätöstilaisuus: Dreams Gaala ja Vuoden Paras Klovni 2017
Lauantai 29.4.2017 klo 19-20 / Kulttuurikeskus Caisa