STOP THE PRESS!

Marian sydän pöyhii kohukirjailija Maria Jotunin elämää ja rakkauksia

Marian sydän on tarina aikansa kohukirjailijasta ja hänen taiteilijaelämänsä ehdoista aviomies Viljo Tarkiaisen ja nuoruuden rakastettunsa Joel Lehtosen rinnalla.

Jotunin teksteihin perustuvat näytelmät ovat suomalaisten teatterien vakio-ohjelmistoa, mutta itse kirjailijaa ei näyttämöllä olla ennen tulkittu. Marian sydän on fiktiivinen teos, joka piirtää kuvaa persoonallisen monisärmäisestä, akateemisesti koulutetusta naisesta, jonka ilmaisumuodoksi kehittyy pelkistetty novelli ja joka herättää aikalaisissaan suuria tunteita ihailusta moraaliseen paheksuntaan. Näytelmän ytimessä nähdään myös Jotunin taiteeseen ja elämään vahvasti vaikuttaneet kaksi miestä: aviopuoliso, uuttera tutkija, professori Viljo Tarkiainen ja nuoruuden rakastettu, kirjailija Joel Lehtonen.

Jotunin omaa avioliittoa on usein haluttu tulkita hänen ehkä tunnetuimman teoksensa Huojuva talo -romaanin kautta. Kapsäkissä kantaesityksensä saava Marian sydän valottaa Jotunin elämää ja ihmissuhteita kuitenkin uudesta näkökulmasta käsin. Marian sydämen keskiössä nähdään nainen, joka ei jää elämänsä miesten varjoon, mutta joka joutuu tekemään suuria valintoja järjen ja rakkauden välillä.

 ”Teoksen nimi Marian sydän viittaa Jotunin kirjalliseen tuotantoon, jossa hän tutki rakkauden ydintä ja olemusta. Marian sydän on myös tarina naisesta kahden rakkauden, kahden eri maailman myllerryksessä”, kertoo näytelmän käsikirjoittaja ja Maria Jotunia esittävä näyttelijä Kirsti Valve.

 Jotunin avioliitto huojuu vaan ei hajoa

 Ohjaaja Helena Kallio painottaa näytelmän teemojen ajankohtaisuutta. ”Aikakauden murros kolmekymmentäluvulle tultaessa muistuttaa järkyttävästi omaamme. Eivätkä kahden uraihmisen avioliiton ristiriidatkaan, tai rakkaus- ja työpaineet, ole teemana vanhenneet. Taiteilijan työn ehdot ja sukupuolikysymys huutavat myös ajankohtaisuuttaan, kun pohditaan valtion rahoitusjärjestelmän uudistusta eikä vapaan kentän ammattilaisten työoloja ole vieläkään oikeasti ryhdytty ratkaisemaan. Samoissa liemissä tässä sikäli kiehutaan Maria Jotunin ja hänen teostensa naisten kanssa – punnitsemassa, mitä oma ääni ja valinnat naiselle maksavat

Marian sydämessä Jotunin aviomiestä Viljo Tarkiaista näyttelee Teijo Eloranta ja kirjailija Joel Lehtosta näyttelijä-muusikko Antti Korhonen, joka vastaa myös näytelmän musiikkidramaturgiasta. Korhonen on säveltänyt näytelmän musiikin mm. Eino Leinon, Joel Lehtosen ja Aleksis Kiven runoihin. Tyylillisesti sävellykset hakevat vaikutteita kansanlauluista ja romantiikan perinteestä.

Työryhmä:
Esiintyjät: Kirsti Valve, Teijo Eloranta, Antti Korhonen.


Käsikirjoitus: Kirsti Valve
 Musiikkidramaturgia: Antti Korhonen 
Ohjaus: Helena Kallio

Vierailuesitys Hämeenlinnan Verstas-näyttämöllä ke 5.4. klo 18.30