STOP THE PRESS!

Turun filharmonisen orkesterin Change-sarja jatkuu

Turun filharmonisen orkesterin Change-sarja jatkuu

Ylikapellimestari Leif Segerstam johtaa kaksi Leningrad-konserttia. Viikolla myös Change-luentoja, runomatinea sekä After Concert –tapahtuma.
Ylikapellimestari Leif Segerstam johtaa Turun filharmonista orkesteria konserteissa Leningrad, jotka kuullaan Turun konserttitalolla torstaina 6.4. ja perjantaina 7.4. Ohjelmassa on Alexandr Skrjabinin teos Rêverie sekä Dmitri Šostakovitšin sinfonia nro 7 op 60, Leningrad, josta on tullut sodan sorron ja kauhun monumentti ja natsismin- ja militarisminvastaisuuden symboli.

Alexandr Skrjabinin (1872–1915) Rêverie on kestoltaan vain muutaman minuutin sävelrunoelma, mutta sisällöltään syvällinen sointipilvi. Se on musiikkia, joka sekoittaa aistit ja laajentaa pupillit – joka saa näkemään enemmän.

Dmitri Šostakovitšin (1906–1975) vuonna 1941 piiritetyssä Leningradissa säveltämä 7. sinfonia on toisen maailmansodan uhrien soiva muistomerkki. Sen Leningradin ensiesitys sunnuntaina 9.8.1942 on historian kuuluisimpia konsertteja. ”Kyseessä on yksi musiikkihistorian painajaismaisimpia terrorin, vääryyden ja epäinhimillisyyden kuvauksia. Toiset kuulevat siinä Hitlerin, toiset Stalinin. Psykohistoriallinen musiikki käsittelee ihmiskunnan pimeyttä ja traumoja”, kuvailee musiikintutkija Susanna Välimäki Šostakovitšin Leningrad-sinfoniaa. ”Teos on yhteisöllisen omatunnon ja muistamisen musiikkia: ettemme unohtaisi.”

Leningrad-konsertit jatkavat Turun filharmonisen orkesterin koko vuoden 2017 kattavaa You must be the change you wish to see in the world -sarjaa. Kuudessa eri konserttikokonaisuudessa tarkastellaan teoksia, jotka ovat muuttaneet maailmaa. Leningrad-konsertteja edeltää kolme avointa yleisöluentoa, joissa käsitellään venäläistä kirjallisuutta ja runoutta. Tiistaina 4.4. luennoitsijana nähdään venäläisen kirjallisuuden emeritusprofessori Pekka Pesonen, keskiviikkona 5.4. kuullaan kirjailija Marja-Leena Mikkolaa ja torstaina 6.4. venäläisen runouden matineassa esiintyvät lausuntataiteilijat Eilakaija Sippo ja Iiro Kajas sekä sellisti Teemu Mastovaara. Luennot ja runomatinea järjestetään yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston kanssa. Luennot Pääkirjaston Tieto-osastolla klo 17 ja runomatinea Rotundassa klo 17. Vapaa pääsy.

Konsertit johtava Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Leif Segerstam lukeutuu maailman tunnetuimpiin kapellimestareihin. Hän säveltää, levyttää ja johtaa orkestereita ahkerasti. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 300 sinfoniaa.

Leningrad-konsertti torstaina 6.4. on Twitter-konsertti, mikä tarkoittaa, että konserttia saa tietyiltä paikoilta salissa kommentoida sosiaalisessa mediassa. Konsertti lähetetään myös suorana orkesterin verkkosivuilla tfo.fi. Torstain konsertin jälkeen Konserttitalon yläaulassa järjestetään After Concert -tilaisuus, jossa konsertista ovat keskustelemassa yleisön kanssa Turun Sanomien toimittajat Tuomo Karhu ja Jaakko Mikkola, musiikintutkija ja dosentti Susanna Välimäki Turun yliopiston musiikkitieteen oppiaineesta sekä kirjailija Riku Korhonen. After Concert –tilaisuus lähetetään myös suorana orkesterin verkkosivuilla tfo.fi.

Change-luennot ti 4.4. ja ke 5.4. Turun pääkirjaston tietotorilla klo 17, Change-runomatinea to 6.4. klo 17 Pääkirjaston Rotundassa. Vapaa pääsy.

Leningrad Turun konserttitalossa to 6.4. ja pe 7.4. klo 19. Leif Segerstam, kapellimestari, Turun filharmoninen orkesteri. Skrjabin – Šostakovitš. 23,50/18,50/9,50 €. Verkko- ja Twitter-konsertti torstaina. After Concert torstaina.