STOP THE PRESS!

Haastattelussa: elokuvaaja Don Burgess

LiittoutuneetKertoisitko hieman yhteistyöstäsi ohjaaja Robert Zemeckisin kanssa?
DB:   Olen tehnyt yhteistyötä Bob Zemeckisin kanssa aina PALUU TULEVAISUUTEEN II -elokuvasta lähtien. Olemme siis tehneet paljon leffoja yhdessä – jotakuinkin kymmenen elokuvaa tähän mennessä. Olemme tunteneet paremmin ehkä 25 vuotta.

Millainen on hänen työskentelytapansa?
DB:   No, Bobin kanssa on erittäin jännittävää työskennellä, sillä hän on todella visuaalinen ohjaaja. Alamme heti ensimmäisenä miettiä elokuvan ilmettä, sekä kohtauksia, jotka auttavat tarinaa ja kerronnan rakennetta ja sitä, kuinka kamera voi auttaa näissä.

Mistä juttelitte kun aloititte tämän elokuvan tekemisen?
DB:   Koska olemme tehneet niin monta elokuvaa yhdessä, me yritämme pitää aluksi juttutuokion vain kaksistaan. Siinä käymme läpi elokuvan visuaaliset konseptit. Mitä hän haluaa elokuvalla sanoa, mitä hänen mielestään elokuva tarkoittaa ja miten saamme yleisön ymmärtämään pointin. Joten siihen menee hetki aikaa.
Me tapaamme kolme, neljä kertaa esituotantovaiheessa vain käydäksemme näitä asioita läpi. Yritän suunnitella käsikirjoituksen avulla eräänlaisen kaaren siitä, miten elokuva valaistaan alusta loppuun asti. Joten käymme tämän tyyppisiä keskusteluja ihan sitä varten, että olemme varmasti tekemässä samaa elokuvaa.

Hän käyttää usein monia mutkikkaita otoksia, kuinka valmistelette niitä?
DB:  Nämä keskustelut ovat pääasiassa sellaisia, että minkälaisen katsantokannan Bob ottaa kussakin kohtauksessa. Monesti päävoimana toimii kohtauksen tärkein hahmo tai elokuvan päähenkilö. Joten kun haluat yleisön saavan yhteyden häneen, pyrimme käyttämään kameraa saadaksemme yleisön tuntemaan samat tunteet kuin hahmo tuntee. Tämä tietenkin toteutettuna elokuvallisella tyylillä.

Minkälaisia kameroita käytät?
DB:  Pyrimme luomaan illuusion siitä, että on vuosi 1944 ja Lontoo on keskellä sotaa. Käytimme useita visuaalisia tekniikoita toteuttaaksemme sen. Ajattelin, että RED-kamera olisi kaikkein paras työkalu tähän elokuvaan. Joten käytän tätä ”punaista asetta” sekä Leican Sumacron ja Sumalux linssejä. Kyse on siitä, että saamme kohtauksen tuntumaan aidolta ja siten saatua vietyä katsojat suoraan tuohon aikakauteen. Tarvitaan useita neuvotteluita Bobin ja tuotanto-osaston kanssa, jotta päästään parhaaseen lopputulokseen. Kuvauksissa käytämme sekä aitoja paikkoja että studiotiloja. Paljon on myös ns. blue-screen -kuvauksia, joilla luomme taustoja sille, mitä tilanteessa tapahtuu. Tehtävämme on huolehtia siitä, että jokainen elementti vie tarinaa hyvin eteenpäin.

Photo’s Copyright by © 2016 Paramount Pictures. All Rights Reserved. Photo credit: Daniel Smith