STOP THE PRESS!

Kirjava huntu (The Painted Veil)

kirjava_huntuOhjaus: John Curran
Käsikirjoitus: Ron Nyswaner
Tuotanto: Edward Norton, Naomi Watts
Pääosissa: Edward Norton, Naomi Watts, Liev Schreiber, Hélène Cardona, Sally Hawkins, Juliet Howland, Toby Jones
Arvio: 3/5

Ranskassa koko ikänsä asunut englantilainen näytelmäkirjailija William Somerset Maugham (s. 1874 – k. 1965) oli yksi 30-luvun menestyksekkäimmistä kirjailijoista. Vaikka hänen isoisänsä ja isänsä olivat lakimiehiä, ei hän kuitenkaan halunut tälle alalle. Hän opiskeli lääketiedettä Saksassa, jolloin hän myös kirjoitti kaksi kirjaa, joista jälkimmäinen sai kehuja sekä lukijoilta että kriitikoilta. Niinpä hän päätti hylätä lääketieteen lopullisesti ja ryhtyä täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Vuonna 1925 ilmestyi romaani ”Kirjaava huntu”, josta aiemmin on tehty kaksi filmatisointia. Tunnetuin niistä on vuonna 1935 valmistunut versio, jonka pääosassa nähtiin Ruotsin ylpeys Greta Garbo. Nyt elokuvan tekijät ovat palaneet romaanin kimppuun ja tällä kertaa pääosassa nähdään Naomi Watts.

Wattsin esittämä Kitty on lontoolaiseen yläluokkaan kuuluvan perheen tytär, jolle ei oikein tahdo löytyä miestä. Hänen äitinsä paheksuu koko ajatusta, että hänen tyttärensä jää naimattomaksi. Kitty tapaa eräissä juhlissa nuoren tohtori Walter Fanen (Edward Norton), jonka kanssa hän menee naimisiin päästäkseen pois äitinsä silmien alta. Tämä hätäinen ratkaisu kostautuu Kiinassa, kun Kitty tapaa nuoren diplomaatin Charles Townsendin (Liev Schreiber), jonka kanssa hän ajautuu suhteeseen. Fane saa tietää tapauksesta ja pakottaa vaimonsa lähtemään mukaansa pieneen kiinalaiskylään, jossa kamppaillaan koleraa vastaan. Tilanne ei tule olemaan helppoa kummallekaan, sillä vasta siellä punnitaan suhteen todellinen arvo.

Elokuva on kokonaisuudessaan hyvin pienimuotoinen, sillä tarinassa keskitytään täysin Kittyn ja Walterin suhteeseen. Siksi muut henkilöhahmot jäävät hyvin pinnallisiksi, eikä heidän taustojaan juurikaan syvennetä. Toisaalta eipä tarvitsekaan, koska onhan kyse yhden parikunnan tarinasta. Ajoittain elokuvaa vaivaa hienoinen tyhjäkäynti ja tarina ei tahdo mennä kunnolla eteenpäin. Siksi kaksi tuntia ja seitsemän minuuttia on hieman liian pitkä aika tällaiselle elokuvalle. Hieman tiivistämistä olisi toivonut, jotta tarinasta olisi tullut jäntevämpi. Visuaalisesti elokuva on näyttävä, sillä upeasti kuvatut Kiinan jylhät maisemat ovat todella henkeäsalpaavan näköisiä. Näyttelijäsuoritukset ovat ihan onnistuneita, vaikka Norton vaikuttaa roolissaan hieman vaivautuneelta. Toisaalta törppöä tohtoria hän muutenkin esitti, joten menköön siihen piikkiin. Ongelmistaan huolimatta ”Kirjava huntu” on kelpo elokuva katseltavaksi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2007

Traileri: