STOP THE PRESS!

Sanna Saastamoinen-Barrois’n Kasken kierto-näyttely kesällä Vallisaaressa

Kasken kierto

Kuva: Sanna Saastamoinen-Barrois

Sanna Saastamoinen-Barrois’n valokuvanäyttely Kasken kierto saapuu Helsinkiin kesällä. Näyttely nähdään 4.5.-31.8.2017 villissä Vallisaaressa, jonka oma historia on mielenkiintoinen sekoitus Suomen venäläistä aikakautta ja aitoa suomalaista saaristoelämää.

Sanna Saastamoinen-Barrois (s. 1975) on monipuolinen taiteen tekijä, joka on syntynyt Iisalmessa. Hän työskentelee kuvataiteilijana, valokuvaajana ja suunnittelijana, ja on pitänyt lukuisia näyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Kasken kierto koostuu Kaavin Telkkämäen luonnonsuojelualueella vuonna 2012 kuvatusta sarjasta valokuvia. Ennen kuvauksia Saastamoinen-Barrois oli juuri palannut Suomeen 17 Pariisin vuoden jälkeen. Vuodet ulkomailla olivat saaneet hänet pohtimaan omia juuriaan ja kotiseutuaan, mikä puolestaan herätti taiteilijan kiinnostuksen suomalaisen luonnon kiertokulun kuvaamiseen.

Luonnon kiertokulku on etusijalla myös kaskenpolton vaiheita kuvaavassa teossarjassa. Kuvauksen aikana Saastamoinen-Barrois liikuttui luonnon pyhyydestä ja kauneudesta Näyttelykokonaisuuden on kuratoinut Marjatta Levanto.

Kaskeaminen on osa Suomen metsienkäytön ja maatalouden historiaa. Sen juuret ulottuvat Suomessa esihistorialliselle ajalle saakka. Kaskeaminen liittyy myös Pohjois-Savon asuttamiseen 1400-luvulta lähtien, ja kaskenviljelymuodoista erityisesti huuhtakaski eli havumetsään tehty kaski on ollut edellytyksenä savolaiselle uudisasutukselle. Kun muualla Suomessa siirryttiin peltoviljelyyn, säilyi kaskeaminen Karjalassa ja Savossa 1800-luvun loppupuolelle saakka merkittävänä maanviljelysmuotona. Siitä luovuttiin vasta metsien arvon nousun ja metsäteollisuuden kehittymisen myötä. Viimeiset perinteiset kasket poltettiin Savossa 1940-luvulla.

Kaskikulttuuri ehti kadota lähes kokonaan. Sitä on elvytetty viime vuosikymmeninä mm. Kolin ja Linnansaaren kansallispuistoissa sekä Telkkämäen luonnonsuojelualueella Kaavilla. Metsähallitus on polttanut siellä perinteisiä menetelmiä käyttäen kaskia vuodesta 1993 lähtien.