STOP THE PRESS!

Seurantalolla-kuvateos avaa suomalaisen talkootyön ja seurallisuuden maailman

Keminsuun nuorisoseurantalo

Kuva: Tuomas Uusheimo

Seurantalot kuuluvat suomalaiseen maisemaan – myös mielenmaisemaan. Suomessa on yli 2 500 yhdistysten ja seurojen talkootyönä rakentamaa taloa, seurantaloa. Ne ovat nuorisoseurantaloja, työväentaloja, vapaapalokuntataloja ja muita yhdessä tehtyjä, yhteiseen toimintaan ja kohtaamiseen tarkoitettuja rakennuksia.

Seurantalolla on vietetty ja edelleen vietetään vuosittain lukemattomat häät, hautajaiset ja kyläjuhlat, niissä näytellään, voimistellaan, painitaan ja pidetään kirjallisuuspiiriä. Nykyään myös skeittaaminen onnistuu.

Valokuvaaja ja arkkitehti Tuomas Uusheimo on seitsemän vuoden ajan valokuvannut seurantaloja ympäri Suomea. Hänen kuvissaan näkyvät rakennukset ja tilat mutta myös kaikkien niiden ihmisten jälki, jotka ovat vuosien ja vuosikymmenten aikana eläneet, iloinneet, surreet, suunnitelleet ja toimineet tiloissa. Viirit hyllyillä, usko parempaan maailmaan, kulumat hirsissä, nauru kanttiinissa, tuolipinot nurkissa, jäähtyneen kamiinan tuoksu ja narikkaan unohtunut lippalakki kertovat seurantalon tarinaa edelleen.

Uusheimon kuvien ohella tarinaa kertovat rakennustutkija, arkkitehti Johanna Hakasen essee seurantalojen historiasta ja toimittaja Marja Hakolan tuokiokuvat taloissa nykyään toimivista ihmisistä. Kirjan suunnittelussa ovat olleet mukana FM Sanna Käyhkö ja FM Marianne Parvinen Suomen Kotiseutuliitosta.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä teos on Suomen Kotiseutuliiton kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle ja sen aktiivisille kansalaisille. Teoksen kustantaja on Maahenki Oy. Kirjan ulkoasusta vastaa palkittu graafinen suunnittelija Timo Numminen. Kirja julkistetaan 6. huhtikuuta 2017 Helsingissä.