STOP THE PRESS!

Jacques – elämä merellä (l’Odyssée)

Jacques - Elämä Merellä (l'odyssée)Ohjaus: Jérôme Salle
Käsikirjoitus: Jérôme Salle, Laurent Turner pohjautuu vapaasti Jean-Michel Cousteaun muistelmiin ja Albert Falcon ja Yves Paccaletin kirjaan
Tuotanto: Philippe Godeau, Olivier Delbosc, Marc Missonnier, Nathalie Gastaldo, Eric Vidart Loeb
Näyttelijät: Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou
Arvio: 3,5/5

Tapahtumat käynnistyvät 40-luvun lopulta, kun laivaston upseerina toimiva Jacques-Yves Cousteau (Lambert Wilson) päättää jättää varmat tulot tarjoavan työpaikan ja ryhtyä merten tutkijaksi. Laivastosuvusta lähtöisin oleva vaimo Simone (Audrey Tautou) junaili rahoituksen, jotta halvalla hankittu Calypso -alus saatiin kunnostettua. Heidän poikansa, Jean-Michel ja Philippe, tottuivat siihen. että heidän isänsä oli jatkuvasti merillä kuvaamassa merten salaisuuksia. Varsinkin nuorimmaiselle Philippelle isän päätökset olivat melko raskaita niellä ja näin ollen heidän välinsä eivät olleet pitkään aikaan hyvät. Laivan monipuolisena ’hiljaisena työntekijänä’ tunnettu Simone joutui hakemaan lohtua yksinäisyyteen pullon kautta.

Kuten tuosta kuvauksesta voi todeta, kyseessä ei ole mikään sankaritarina, vaan tarina tavallisesta miehestä, joka toteutti suuren unelmansa, vaikka keinoista voidaan ollakin monta mieltä. Tämä Jérôme Sallen ohjaama ja puoliksi käsikirjoittama elämänkertaelokuva on visuaalisesti näyttävä, sillä paljon liikutaan meren syvyyksissä. Vaikka pääpaino onkin legendaarisen merten tutkijan tarinassa, niin samalla kokonaisuus on vahvasti isä ja poika -tarina. Jacques-Yvesin ja nuorimman pojan Philippen välit olivat pidemmän aikaa hyvinkin tulehtuneet ja tästä ovat tekijät saaneet hyvinkin draamallista vääntöä, joka myös kestää. Toisaalta vahvana vaikuttajana laivalla toiminut Simone jää valitettavasti sivuhahmoksi, josta ei kunnolla saada sellaista otetta, mitä tämä elokuva olisi vaatinut. Näyttelijäsuoritukset ovat erittäin hyviä. Varsinkin Wilson ja Niney saavat rooleista sen vahvan, mutta ristiriitaisen jännitteen, jonka tarina vaatii. Jacques – elämä merellä antaa monelle nuorena Merten salaisuudet -sarjaa katsoneelle uuden ulottuvuuden Cousteaun merelliseen tarinaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film, 2017

Traileri: