STOP THE PRESS!

The Artist’s Garden: American Impressionism

The Artist's Garden: American ImpressionismOhjaus ja käsikirjoitus: Phil Grabsky
Kertoja: Gillian Anderson
Arvio: 4/5

Exhibition On Screen -taidesarjan tämänkertaisessa jaksossa esitellään katsojille nimensä mukaisesti amerikkalaista impressionismia eli taiteilijoiden omia näkemyksiä puutarhoista ja niiden luonnonkauneudesta. Jakso pohjautuu menestyksekkääseen taidenäyttelyyn, joka kiersi kahdessa arvostetussa taidemuseossa.

Näyttely sijoittuu vuosiin 1887-1920, jotka olivat merkityksellisiä vuosia koko kansakunnalle, joka oli siirtymässä maatalousmaasta teollisuusmahdiksi. Ranskalaista taidekauppiasta Paul Durand-Ruelia voi syyttää siitä, että monet amerikkalaiset taiteilijat innostuivat impressionimista. Osa taiteilijoista matkusti Eurooppaan saadakseen inspiraatiota töihinsä ja oppiakseen taitoja mestareilta, kuten Monet’lta. Katsojat tutustutetaan paikkoihin, kuten puistoihin, joissa nämä amerikkalaiset taiteilijat sitten omia töitään tekivät.

Täytyy myöntää, että allekirjoittaneelle amerikkalainen taide tältä osa-alueelta oli ennen tätä esitystä hyvin tuntematonta. Puolitoistatuntinen kokonaisuus tarjosi hyvän kokonaisuuden siitä, miten eurooppalainen – ja tässä varsinkin ranskalainen – taide vaikutti moniin taiteilijoihin. Varsinkin itärannikon puutarhat näyttävät hyvin samankaltaisilta, kuin ne ovat olleet täällä rapakon toisella puolella. Grabsky tekee jälleen laadukasta työtä, jota on mukava katsella ja joka varmasti herättää ajatuksia niissä katsojissa, joille tämä taide ei ole varsinkaan amerikkalaisesta näkövinkkelistä tuttu.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Exhition on Screen, 2017

Traileri: