STOP THE PRESS!

1960-luvun murha-kaitafilmi paljastui Wedding Crashersin musavideoksi vuonna 2017

Wedding Crashers”Kuin teokset olisivat olleet olemassa toisiaan varten 50 vuoden päässä toisistaan”

Tänään julkaistavan Wedding Crashers -yhtyeen Good Man -musiikkivideon ympärillä pyörii suurten erikoisten onnekkaiden sattumusten sarja. Vai miltä kuulostaa se, että 1960-luvulla kuvattu lyhytfilmi sopii kuin hansikas vuonna 2017 – tarkemmin virallisesti huomenna – julkaistavaan biisiin?

Koko projekti lähti kuin varkain käyntiin bändin Esa Pottosen ryhtyessä pelastamaan isänsä vanhaa taidekaitafilmiprojektia, jonka sivussa hän sai digitoitavakseen pari muutakin filmiä nimiltään ”Murha maalaiskylässä” sekä ”Omenan maku”. Kaikki filmit olivat säilyneet kuin ihmeen kaupalla Esan isän nyt jo 90-vuotiaan liikunnanopettajan Ilmari ”Imppa” Jokisen arkistoista. Jokinen oli aktiivisena elokuvaharrastajana toiminut kaikissa kuvaajana.

”Murha Maalaiskylässä inspiroi 60-luvun DIY-henkisenä dekkarina jotenkin välittömästi, ja sattumalta kokeilin käynnistää filmin samaan aikaan tulevan sinkkumme Good Manin kanssa, ja hämmästyin miten ääni ja kuva menivät saman tien täydellisesti yhteen draaman kaaria myöten. Ikään kuin teokset olisivat olleet olemassa toisiaan varten 50 vuoden päässä toisistaan”, Esa muistelee.

Lupien saaminen filmin kahdelta näyttelijältä ja kuvaajalta olikin kinkkisempi salapoliisioperaatio, lopputeksteistä kun ei ollut tietoakaan. Toinen näyttelijöistä, Risto Lampivuo, selvisi pian ”Omenan maku” -elokuvan lopputeksteistä.

”Lopulta lähestyin Fonectan avulla sokkona Lampivuo-nimisiä ihmisiä, heitä kun oli rajallinen määrä. Osuin melko nopeasti lähelle ja tavoitin Riston siskon, ja kuulin surullisen uutisen, että Risto itse on jo menehtynyt joitakin vuosia sitten.”

Ritva Lampivuo ilahtui kuitenkin itselleenkin ennennäkemättömistä filmeistä Esan näyttäessä hänelle digitoidut materiaalit sellaisinaan ja Wedding Crashersin biisin kanssa.

”Risto Lampivuo oli tosiaan ollut nuoresta asti taiteilija, ja näytteli esimerkiksi Joensuun kaupunginteatterissa ja oli sittemmin toiminut myös esimerkiksi laulajana sekä imitaattorina.”, Esa kertoo.

Toisen näyttelijän löytäminen osoittautuikin melkoiseksi haasteeksi, ja tarinaan saatiin sotkettua muun muassa Riston luokkakaverien sukulaiset, Joensuun Osuusmeijeri ja Apocalyptican Eican isä Timo Toppinen, joka oli mukana soittamassa Esan isän kanssa ”Omenan maun” taustamusiikit.

”Muutaman väärän johtolangan jälkeen eräs viimeisimmistä luokkakuvan kautta löytyneistä koulukavereista muisti ja tunnistikin toisen näyttelijän Matti Lehvoseksi. Sain yhteyden Mattiin ja hänkin antoi suostumuksensa filmin esittämiseen”, Esa toteaa tyytyväisenä.

Matti muisteli projektia hauskana nuoruusmuistona, ja kertoi että Lampivuon rooli filmissä oli suuri, sekä ideoijana, käsikirjoittajana että ohjaajana.

Huikea tarina kulminoitui Good Man -musiikkivideoon, joka on nyt katsottavissa täällä:
https://www.youtube.com/watch?v=Yvs5my-wgU8

Wedding Crashers työstää tänä vuonna roppakaupalla uutta materialia. Loppuvuodesta julkaistavan älpeen A-puoli julkaistaan jo 19. toukokuuta EP:nä, ja B-puolen EP-versio paljastetaan alkusyksystä.

EP:tä juhlitaan keikalla helsingissä Alakulttuuritalolla 20. toukokuuta. Liput ja lisätiedot: http://kulttuuritalo.fi/tapahtuma/alakulttuuritalo-10/

http://weddingcrashersmusic.com

www.facebook.com/WeddingCrashers