STOP THE PRESS!

Orffit & Laitakaupungin orkesteri – Pääjalkaiset

Orffit & Laitakaupungin orkesteri - PääjalkaisetTuotanto: Orffit / Uhma
1. Sattuman kauppa 2. Toiset 3. Jussin talo 4. Banaani, appelsiini, kiwi ja luumu 5. Metallipeikko 6. Saippuakuplia 7. Jumi 8. Törö 9. Hajua Kummaa 10. Pääjalkaiset 11. Muistilista 12. Rekkapoikamies 13. Laastarihommia 14. Vihreä polkupyörä 15. Uusi aamu
Arvio: 3/5

Aikaisemmin nimellä Tohtori Orff ja Herra Dalcroze tunnettu lastenmusiikkiorkesteri on edennyt laskutavasta vähän riippuen jo kahdenteentoista pitkäsoittoonsa. Tällä kertaa mukana on myös seinäjokelainen Laitakaupungin orkesteri. Musiikillinen ilmaisu on täten entistä tuhdimpaa ja siinä on kuultavissa vaikutteita monenlaisesta maailmanmusiikista.

Orffit ovat ilmeisen suosittuja pikkuväen keskuudessa, luulisin. Osasyynä lienee aika viisto lyyrinen maailma ja erityisesti tällä uutukaisella kuultava monipuolinen musiikkimaailma. Orffit ovat toimineet jo niin kauan, että sen musiikin parissa on hyvinkin voinut kasvaa jo toinen sukupolvellinen faneja, siitä hatunnosto. Eikä tässä mitään kummempaa vikaa, kappaleissa on viitteitä monesta tyylisuunnasta ja usea kappale nostaa kyllä hymyn huulille. Jään ihmettelemään, ovatko jotkut tekstit liian vaikeita ipanoille mutta toisaalta: Onpahan ainakin pähkäiltävää sitten.

Kiitos Hannu Sepposen, välillä tulee vahvoja yhtymäkohtia Noitalinna Huraa!:seen. Vaikka NH oli (vai on – yhtyehän touhusi jokin aika sitten uutta materiaalia) ns. aikuisten rokkiorkesteri, oli sen ilmaisussa paljon naivismia, jopa lastenmusiikillisia aineksia, jota Sepponen on sitten tässä myöhemmässä yhtyeessään jalostanut tähän suuntaan. Useissa Orffien biiseissä ei ole juurikaan järkeä, kuten vaikkapa nimikappaleessa, joka silti tai juuri siksi nousee levyn parhaimmistoon. Laastarihommia kelpaa useampaankin kuunteluun heti.

Levyn sovitukset ovat kekseliäitä ja käyvät peräti jalankin alle. Niihin onkin selvästi panostettu. Lyriikoissa päästään pinnallisen koheltamisen rinnalla myös opettavaisiinkin aiheisiin, muun muassa jätteiden lajittelusta lauletaan. Siinä ja siinä onko tuo vähän päälleliimattua mutta toisaalta jos aihe on hyvä niin miksipä siitä valistaisi. Riimit toimivat ja ajoittain aiheista löytyy aikuisillekin ammennettavaa.

Orffien 20-vuotinen taival ei varmaan ole ihan heti loppumassa? Eikä siinä mitään. Vaikka itse en ole laisin kohderyhmää, niin kyllähän tämä kuuntelijansa löytänee tai ainakin niin soisi. Taiten tehdylle lastenmusalle luulisi löytyvän aina aikansa ja paikkansa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Uhma, 2017