STOP THE PRESS!

Oulun kaupunginteatterin syksyssä uudella twistillä perinteisiä klassikoita ja Mielensäpahoittajaa

Tulevana syksynä Oulun kaupunginteatterissa nähdään kolme upeaa ensi-iltaa, joista ensimmäisenä 18.8. parrasvaloihin pääsee pienellä näyttämöllä Tuomas Kyrön samannimiseen teokseen pohjautuva Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Suuren näyttämön ovet avautuvat 2.9., kun Juhani Ahon esikoisteokseen pohjautuva, tanssin ja musiikin kuljettama Rautatie nousee näyttämölle Heta Haanperän ohjaamana. Molièren modernisoitu klassikko Saituri saa ensi-iltansa parhaimpaan pikkujouluaikaan, 28.10. suurella näyttämöllä.

Syksyn teatterilippujen valtakunnallinen myynti on alkanut. Syyskauden vierailuohjelmisto julkistetaan näytäntökauden avajaistilaisuudessa teatterilla elokuun alussa.


SYKSYN 2017 ENSI-ILLAT


ILOSIA AIKOJA, MIELENSÄPAHOITTAJA
Tuomas Kyrö – Snoopi Siren | ensi-ilta 18.8. pienellä näyttämöllä

”Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun ymmärsin, että ihmisen elämä mahtuu yhteen pahvilaatikkoon…”

Kirjailijana ja sarjakuvapiirtäjänä tunnetun Tuomas Kyrön (s. 1974) Ilosia aikoja on lämmin, hauska ja koskettava matka, sydämeltään oikeamielinen jäärän mielenmaisemaan. Se on tarina vanhenemisesta. Elämästä, eletystä ja vielä jäljellä olevasta. Kuolemasta. Sukupolvien välisen kuilun ylittävän sillan rakentamisesta. Perheen merkityksestä ja hyväksymisen tärkeydestä.

Tässä Mielensäpahoittajan lähtötervehdyksessä tuttu jäärä alkaa valmistautua matkalle, sille suurimmalle. Asiat pitää hoitaa niin, että ei ole sitten vaivaa jäljelle jääville ja että kaikki menee varmasti oikein. Arkku pitää rakentaa. Itselle ja emännälle. Testamentti laatia. Ja muistokirjoitus. Hautajaiset suunnitella. Kyllä ei Mielensäpahoittaja apuja kaipaa niiden toteuttamiseen. Sillä itse tehty on aina paras.

Mielensäpahoittajan saappaisiin astuu tietysti Hannu Pelkonen, joka on näytellyt päärooleissa myös kaupunginteatterin kahdessa aiemmassa Mielensäpahoittaja-näytelmässä; Mielensäpahoittaja (2013) ja Mielensäpahoittaja ja miniä (2014). Ilosia aikoja -näytelmän muissa rooleissa nähdään Jaana Kahra, Anne Syysmaa, Antti Launonen, Mirjami Kukkola, Joose Mikkonen ja Veera Mommo. Ohjaus Toni Wahlström. Lavastus Jukka Kyllönen. Puvut Annukka Valta. Kyrön romaanin on näyttämölle dramatisoinut Snoopi Siren.

RAUTATIE
Juhani Aho – Jukka Heinänen – Heta Haanperä | ensi-ilta 2.9. suurella näyttämöllä

Juhani Ahon klassikoksi muodostunut esikoisromaani Rautatie (1884) kuvaa korvessa asuvan lapsettoman pariskunnan elämää, johon nykyaika tunkeutuu rautatien muodossa. Kuulopuheet ja silminnäkijäkertomukset ihmeellisestä rautaisesta tiestä eivät tunnu mahtuvan edes Matin ja Liisan mielikuvitukseen, mutta pelonsekaisin tuntein on tätä ihmettä kuitenkin päästävä todistamaan. Matkasta rautatieasemalle ja junan kyytiin muodostuu järisyttävä kokemus. Vaikka Matti ja Liisa palaavat matkaltaan kotiin samoihin pieniin ympyröihinsä, jää tunne, ettei mikään ole enää entisellään.

Musiikin ja tanssin kuljettama Rautatie on monitaiteellinen esitys, joka käsittelee ihmistä suurten muutosten myllerryksessä. Esitys lähtee liikkeelle romaanin maisemista, mutta junamatka kuljettaa Matin ja Liisan huomattavasti kauemmas ajassa ja paikassa kuin alkuperäisteoksessa. Rautatie törmäyttää menneen ja nykyisen tuoreella tavalla ja kysyy, minne olemme matkalla.

Rautatien tulevat lukuvuoden 2017 – 2018 näkemään kaikki Oulun alueen kahdeksasluokkalaiset opettajineen, sillä Oulun kaupunginteatteri on valittu Rautatie-näytelmällä niiden 55 elämysten tuottajan joukkoon, jotka ovat mukana käynnistämässä Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-suurhanketta.

Rooleissa Merja Pietilä – Liisa, Mikko Leskelä – Matti sekä Heli Haapalainen, Pentti Korhonen, Anneli Niskanen, Aki Pelkonen, Timo Pesonen ja Tuula Väänänen. Mukana tanssijat Simon Edmund Beyer-Pedersen, Milla Virtanen ja Ulla Väätäinen sekä muusikot Anne-Mari Kanniainen, Jaakko Konttila ja Olli Tuomainen.

Rautatien ohjaa useita suosikkinäytelmiä kaupunginteatteriin ohjannut Heta Haanperä. Hänen tuoreimpia ohjauksiaan Oulussa ovat olleet mm. Taivaslaulu (2015) ja ooppera Neljäntienristeys (2017). Lavastuksen suunnittelee Kalle Nurminen, puvut Tellervo Syrjäkari ja koreografian Hanna Poikela.

SAITURI
Ensi-ilta 28.10. suurella näyttämöllä

Ranskalaisen Molièren ikinuori klassikko SAITURI nähdään Oulussa entistäkin tuoreempana ja vauhdikkaampana versiona.

Saituri Harpagon ja hänen lapsensa juonittelevat toisiaan vastaan. Rahalla ja rakkaudella käydään kiivasta kauppaa ja meno kiihtyy niin että tennarit savuavat. Poliisitkin tarvitaan paikalle ennen kuin päästään onnelliseen loppuun ja jokainen saa sen jota eniten rakastaa.

Saiturin ohjaus ja sovitus Kari-Pekka Toivonen. Lavastus Jukka Kyllönen. Puvut Tellervo Syrjäkari.


OHJELMISTOSSA JATKAVAT SUOSIKKINÄYTELMÄT

Henry Lewisin, Jonathan Sayerin & Henry Shieldsin komediauutuus PIELEEN MENI (The Play That Goes Wrong) jatkaa suuren näyttämön ohjelmistossa. Komedia kertoo innokkaasta teatteriryhmästä, joka on lopultakin löytänyt voimavaroilleen sopivan näytelmän; Murha Havershamin kartanossa. Murhamysteerin roolitus on kertakaikkisen onnistunut, lavasteet ja rekvisiitta vertaansa vailla, mutta kun ensi-ilta koittaa, kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen. Poskettoman kaaoksen keskellä urheat näyttelijät eivät kuitenkaan lannistu, vaan laittavat likoon itsensä ja osaamisensa. Rooleissa Janne Raudaskoski, Elina Keinonen, Mikko Leskelä, Joose Mikkonen, Mika Nuojua, Aki Pelkonen, Merja Pietilä ja Timo Reinikka. Ohjaus Pertti Sveholm.

Oululaissyntyisen Pekka Huotarin esikoisteokseen pohjautuva PÖLJÄNPOJAN VAKUUTUS tarjoaa äijäteatteria uudistuneessa Pikisalissa, jonne avattu bistro palvelee esitysten yhteydessä. Näytelmän ronski teksti, huvittavat herkkyydet ja ylilyönnit saavat vaikuttavan tulkinnan rooleissa nähtävän Mika Nuojuan taidonnäytteenä. Ohjaus Kari-Pekka Toivonen.

SENIORISOPAT
jatkuvat uusin sisällöin 7.9. klo 11 alkaen, jolloin käynnistyvät Jaana Kahran ja Anne Syysmaan Primadonna -esitykset. Niissä pistäydytään sadan vuoden takaisessa Oulussa, valkoisten siltojen kaupungissa. Sieltä kuljetaan aikaan, jolloin radiosta kuunneltiin Suomisen perheen kuunnelmia ja Elviira Suulasvuon originelleja yksinpuheluja. Myös tutut Seniorisoppa-konsertit jatkavat ohjelmistossa. Yleisön pyynnöstä Suomi 100 vuotta -teemainen Juhlakonsertti järjestetään uudelleen torstaina 26.10. klo 11. Jouluisia konsertteja on luvassa kaksi; 14.12. klo 11 ja 18.
Suuren suosion vuoksi liput kannattaa varata hyvissä ajoin. Jalkautumiset Oulun alueen hoito- ja palvelukoteihin jatkuvat.