STOP THE PRESS!

Kahdeksasluokkalaisista 99 % lähtee mukaan Taidetestaukseen

Lähes kaikki Suomen yläkoulut ovat ilmoittautuneet mukaan Taidetestaajat-hankkeeseen lukuvuodeksi 20172018. Vierailut kulttuurikohteisiin alkavat syyskuussa 2017, ohjelmaa tarjoaa 55 taideorganisaatiota tai työryhmää eri puolilta Suomea.

– Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä 58 855 seitsemäsluokkalaista. Koulujen ilmoittautuminen taidetestaukseen lukuvuodelle 2017–2018 on juuri päättynyt ja mukaan ilmoittautui 58 471 nuorta eli melkein kaikki koulut lähtevät mukaan, iloitsee vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

– Projekti on todella ainutlaatuinen. Tämä on arvostuksen osoitus nuoria kohtaan ja tasoittaa osaltaan taidetarjonnan epätasaista saatavuutta eri puolilla Suomea. Odotan innolla, millaiseen kulttuurielämykseen pääsemme luokan kanssa osallistumaan. Erityisen hienoa on, jos pääsemme kokemaan jotain sellaista, mihin lähialueella ei ole mahdollisuutta, toteaa Lapuan yläkoulun 7E:n luokanvalvoja, kotitalousopettaja Alli Kouhia.

Lapuan yläkoulun 7E -luokan oppilaan Viivi Ylijoen mukaan ”Taidetestaajat on hyvä juttu”.

– On hienoa päästä jonnekin kauemmas omasta kaupungista oman luokan kanssa. Taide kiinnostaa minua. Kuvataide on minulle ennestään tuttua ja konserteissa ollaan käyty musiikkiopistolla alaluokilta asti. Oopperassa en ole koskaan käynyt. En ole myöskään koskaan käynyt Helsingissä, joten olisi erityisen hienoa, jos pääsisimme sinne, Ylijoki sanoo.

Jokainen Taidetestaukseen osallistuva 8. luokka saa mahdollisuuden vierailla kahdessa kulttuurikohteessa. Toinen suuntautuu omaan maakuntaan ja toinen pääkaupunkiseudulle. Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden maksavat sekä oppilaiden että opettajien matkat ja pääsyliput. Kulttuuria tarjotaan molemmilla kotimaisilla kielillä, osa laitoksista tai ryhmistä tuottaa saman esityksen sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Olemme valtavan innoissamme päästessämme tuottamaan nuorille musiikkielämyksiä ja tutustuttamaan heidät ammattimaisen kuorolaulun maailmaan. On kiinnostavaa päästä näyttämään kahdeksasluokkalaisille, mitä kaikkea ihmisäänellä voi saada aikaan – puhumattakaan kymmenistä! Olemme etuoikeutettuja voidessamme olla mukana kasvattamassa uutta kulttuurin kuluttajien sukupolvea, sanoo Key Ensemble -kuoron toiminnanjohtaja Katriina Lamberg.

Taidetestaukseen voivat kolmen vuoden aikana osallistua kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset eli yhteensä lähes 200 000 nuorta opettajineen. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sen 19 aluekoordinaattoria vastaavat Taidetestaajat-hankkeen käytännön toteutuksesta.

Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Kokemuksen jälkeen nuorilta toivotaan kommentteja ja palautetta kokemuksestaan Taidetestaajia varten kehitetyn selainpohjaisen arviointityökalun kautta.

Lisätiedot
www.taidetestaajat.fi