STOP THE PRESS!

Jutta Seppinen johtaa Turun filharmonisen orkesterin Pääsiäiskonsertin

Kapellimestari Jutta Seppinen johtaa Turun filharmonisen orkesterin Pääsiäiskonsertin Turun tuomiokirkossa pitkäperjantaina 14.4. Solisteina esiintyvät sopraano Hanna-Leena Haapamäki, tenori Jussi Myllys ja basso Niklas Spångberg, ja kuoro-osuuksista vastaa Chorus Cathedralis Aboensis. Niklas Spångberg korvaa Janne Sundqvistin, joka on joutunut peruuttamaan esiintymisensä sairastumisen vuoksi. Ohjelmassa on Beethovenin harvemmin esitettyjä teoksia, Elegischer Gesang sekä Kristus Öljymäellä.

Ludwig van Beethovenin (1770–1827) kuorotuotannon harvinaisuuksiin kuuluu kuorolle ja jousille kirjoitettu Elegisher Gesang op. 118. Tämä ”eleginen laulu” on sävelletty Ignas Franz Castellin lyhyeen tekstiin, ja Beethoven sävelsi sen ystävänsä nuorena kuolleen vaimon muistolle. Teoksessa hymnimäiset äärijaksot kehystävät keskivaiheen fuugamaista käännettä.

Beethovenin oratorio Kristus Öljymäellä valmistui tiiviin sävellysrupeaman jälkeen ja sai kantaesityksensä pääsiäisviikolla huhtikuussa 1803. Oratorion aiheena on Raamatusta tuttu kertomus Jeesuksesta rukoilemassa pääsiäisenä Öljymäellä ja hänen vangitsemisensa. Keskeisiä henkilöhahmoja ovat Jeesus (tenori) ja enkeli (sopraano), ja heidän duettonsa, jossa Jeesus hyväksyy osansa ihmiskunnan pelastajana, on teoksen ydinkohta.

Kapellimestari ja mezzosopraano Jutta Seppinen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin ja Atso Almilan johdolla. Ennen kapellimestariuraansa Seppinen on tehnyt uran kuoronjohtajana. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden kuorojen kanssa, toiminut mm. HKO:n ja Avanti!-kamariorkesterin kuorokapellimestarina. Vuodesta 2009 Seppinen on toiminut Akademiska damkören Lyranin taiteellisena johtajana.

Sopraano Hanna-Leena Haapamäki on esiintynyt useimpien merkittävien suomalaisten kuorojen ja orkestereiden solistina. Hän vierailee säännöllisesti myös Kansallisoopperassa. Tenori Jussi Myllys esiintyy monipuolisesti niin ooppera-, konsertti- kuin liedlaulajana. Bassobaritoni Niklas Spångberg on esiintynyt laajasti oopperanäyttämöillä sekä orkesterien solistina ennen kaikkea kotimaassa.

 

Pääsiäiskonsertti Turun tuomiokirkossa pe 14.4. klo 18. Jutta Seppinen, kapellimestari, Hanna-Leena Haapamäki, sopraano, Jussi Myllys, tenori, Niklas Spångberg, basso, Chorus Cathedralis Aboensis, Turun filharmoninen orkesteri. Beethoven: Elegischer Gesang op. 118 ja Kristus Öljymäellä. Liput 23,50/18,50/9,50 €.