STOP THE PRESS!

Ajattara – Lupaus

Ajattara - LupausTuotanto: Supersounds
1. Saatanan Sinetti 2. Ristinkirot 3. Suru 4. S.I.N.Ä. 5. Amen 6. Ave Satana 7. Uhrilahja 8. Lupaus 9. Machete
Arvio: 3,5/5

Ajattaran tarina on ollut vaiheikas. 21 vuotta sitten perustettu yhtye on ollut vuosia telakalla, on vaihdellut jäsenistöään ja tehnyt sitten kyllä ahkerasti äänitteitäkin sille päälle sattuessaan. Juuri nyt ei ole sattunut olemaan ’se pää’ – edellisestä studiolevystä on kuusi vuotta. Alkuperäisjäsenistöstä on käsitykseni mukaan jäljellä vain Ruoja Suruntuoja. Kuriositeettina mainittakoon, että kosketinsoittajalla lie yksi Suomen parhaita taiteilijanimiä – Raajat!

Uutta levyä varten yhtye keräsi maalliset tomumajansa ja pakkasi mustat paitansa painuen Andaluciaan saakka äänittämään. Ratkaisu lie ollut ilmeisen onnistunut, lopputulos on raastava ja kipinöivän tunteikas. Lupauksen kerrotaan olevan henkilökohtaisinta Ajattaraa koskaan, näin varmasti onkin. Hyvää on, että Ruojan runnomisessa on vivahteita ja rääynnän vastapainoksi kuullaan sopivassa määrin heleääkin laulantaa. Taustat yhtyeellä ovat aina olleet kunnossa, riippumatta siitä minkälainen retkue siellä on soittimia pahoinpitelemässä.

Tuotanto pelittää ja levy on erinomaisen hyvin miksattu. Siltä löytyy mielenkiintoisia detaljeja useampaankin kuunteluun, vaikka sinällään biisimateriaaliin olisi voinut toivoa vähän enemmänkin vaihtelun tuntua. Nyanssit ja temmonvaihtelut pitävät kuitenkin mielenkiinnon yllä kaikkien yhdeksän kappaleen ajan. Suuret kitaravallit saavat vastapainokseen äärimmäisen minimalististakin tulkintaa, ei tosin toki liiaksi asti, ettei pääse homma löystymään. Vaan taitavastihan Ajattara pelaa rujon teknisyyden ja matalampisointukulkuisen simppeliyden raukoilla rajamailla.

Ajattaran uutuutta on helppo kuunnella tällaisen ei-niin-genreen perehtyneenkin puupään. Se ei ole yliaggressiivista tai luotaantyöntävää ja siinä on paljon tarttumapintaa. Lyyrisessa maailmassa liikutaan aika synkillä vesillä, kuten kuvioon kuuluu. Ihailtavaa on paitsi Ruojan äänijänteiden kestäminen, myös soitannollinen taituruus. Ei tässä nyt toki pyörää uudelleen keksitä, mutta kyllä tämän parissa viihtyy. Löytääkö tämän vanha fanikunta? Aivan varmasti.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Svart Records, 2017