STOP THE PRESS!

Mass Effect Andromeda

Mass Effect AndromedaKehittäjä: Bioware
Julkaisu: Electronic Arts
Arvostelu: 4,5/5

Biowaren suunnittelema Mass Effect -trilogia oli yksi viimeisen kymmenen vuoden onnistuneimpia pelikokonaisuuksia. Aluksi vain Xboxille ja PC:lle ilmestynyt ensimmäinen Mass Effect laajeni myöhemmissä peleissä myös Pleikkarille, jolle lopulta myös koko trilogia julkaistiin yhtenä pakettina.

Mass Effectin kolme peliä muodostivat kiehtovan kokonaisuuden, jossa galaksiaan jo tutkimaan päässeet ihmiset olivat tutustuneet muihin Linnunrataa asuttaviin älyllisiin lajeihin, käyneet ensimmäiset sotansa ja elivät taas yhteisymmärryksessä kunnes uusi uhka ilmeni. Vanha mystinen reaper-rotu uhkasi yhtäkkiä koko galaksia ja ainoa,  joka tämän kehityksen saattoi pysäyttää oli pelihahmona seikkaileva komentaja Shepard.

Lähtökohta oli siis varsin tutun oloinen muistakin avaruussaagoista, mutta Shepardin seikkailut saattoi räätälöidä niin monimuotoisesti lukuisten valintojen kautta, että koko trilogian läpipeluuarvo oli todella suuri. Itse tahkosin kaikki kolme peliä lisäosineen läpi kolme kertaa ja aina löytyi uusia tarinapolkuja ja henkilösuhteita, jotka vaikuttivat pelien kulkuun. Trilogian tarinallisesta päätöksestä oli monia kärkeviäkin mielipiteitä, mutta varmaa oli että Shepardin taru oli kuljettu loppuun.

Sanomattakin on selvää että uutta Mass Effectiä uudelle konsolisukupolvelle onkin odotettu kuin kuuta nousevaa. Nyt peli on täällä ja se on todellakin uudistunut. Biowaren luoma vahva perusta on edelleen tallella mutta uutta on tarjolla roppakaupalla niin tarinan kuin pelimekaniikankin osalta.

Tarina ottaa aikaisempaan Mass Effect -saagaan selvän pesäeron jo lähtökohdillaan, jossa Linnunradan asujaimista koottu siirtolaisporukka Andromeda Initiative on kerännyt vapaaehtoiset löytöretkeläiset arkkeihin ja lähettänyt ne kohti uusia rajaseutuja eli Andromedan galaksia. Kun pelaajan hahmo joko nais- tai miespuolinen Ryder herää jäädytyksestään on kulunutkin 600 vuotta siitä kun retkikunta lähti matkaan.

Porukkaa johtaa pathfinder, tiennäyttäjä, joka on pelaajaa operoivan Ryderin isä. Faijan vanavedessä lähdetään heti alkuun ihmettelemään planeettaa, jonka piti olla asuttava mutta vaikuttaakin nyt varsin luotaantyöntävältä radioaktiivisine ilmakehineen. Selviää, että Andromedan galaksia on jo jonkin aikaa piinannut muukalaislaji, jota kutsutaan nimellä kett. Ensimmäisessä kohtaamisessa isälle käy köpelösti ja parin käänteen jälkeen palaaja-Ryderistä tehdään uusi pathfinder.

Pelin asettuessa uomiinsa Ryderin on löydettävä uusia planeettoja asuttavaksi sekä yrittää löytää ratkaisuja kett-muukalaisten uhkaan ja selvitettävä minkä perässä ne ovat Andromedaan tulleet. Salaisuus piilee ikiaikaisen konelajin remnanttien teknologiassa ja muistomerkkimäisissä rakennelmissa, joista Ryderin on tarinan palasia myös etsittävä.

Ryderilla on käytössään Mass Effect -meininkiin sopivat alus ja miehistö, joihin luodaan suhteita tehtävien ja taistelun lomassa. Maailma ilahduttaa runsaudellaan ja tarinaa voi lähestyä monesta kulmasta. Päätarinan ohessa on paljon mielenkiintoista pelattavaa, jotka nivoutuvat kokonaisuuteen hyvin.

Pelimekaniikka on ottanut vanhoista Mass Effecteistä oikeastaan vain näkymän ja taistelumoodin perustan, mutta muuten mekaaniset ratkaisut ovat sukua niin ikään Biowaren ja EA:n suurtuotantoisen Dragon Age -pelisarjan päätösosalle Inquisitionille. Tehtävien hallinnoiminen, hahmojen verkosto ja interaktio aina dialogipyörän symboleihin asti ovat tuttuja Inquisitionista.

Mass Effect Andromedassa on mukana myös moninpeli, jota en ole vielä päässyt kokeilemaan, mutta sitä voi hyödyntää myös yksinpelissä tekemällä muuten simuloitavia strike team apex- tehtäviä moninpelin puolella.

Hahmot ovat Frostbite -grafiikkamoottorissa saaneet uutta liikkuvuutta, mikä on myös muuttanut joidenkin lajien ulkonäköä. Esimerkiksi asari-hahmoja ollaan muutettu ”ihmismäisemmiksi” joko ajatuksella tai tiedostamatta, mutta jotain aiemmasta eteerisyydestä jää nyt puuttumaan. Muita hahmoja uusi animointi on kuitenkin pääsääntöisesti vain piristänyt. Uusi grafiikka korkeine resoluutioineen vie toisaalta jotain mukanaan vanhan ME-trilogian ”leffamaisuudesta”.

Kokonaan näkemättömiä hahmolajeja on pelissä tietenkin myös. Kettit ovat vihollisina aika perusalieneita, aiemman ME-tarinan prothean-rodusta ammentavat remnantit taas mielenkiintoisia pastisseja Star Warsin droideista ja Angarat uusina ystävinä jänniä Avatar-maisia australian-aksentilla vääntäviä muukalaisia.

Taistelu on entistä dynaamisempaa, muttei kuitenkaan sekavaa. Aktiiviset taistelutaidot ovat ohjelmoituna kolmelle nappulayhdistelmälle ja normiaseetkin tuntuvat saaneensa sisäänsä kunnon rautaisannokset. Ryder-hahmoa voi taistelussa liikuttaa myös selässä olevalla suihkurepulla, joka korvaa hienosti hyppäämisen ja toimii muutenkin mainiosti. Taistelusysteemin uudistusta voi vilpittömästi sanoa onnistuneeksi.

Yhteenvetona Mass Effect Andromeda on todellakin uuden pelisarjan vahva aloitus. On siis helppo uskoa, että homma saa jatkoa tulevaisuudessa uusien pelien ja ties kuinka monen lisäosan verran. Sen verran laaja pelitanner Andromedan galaksi on. Biowaren perintö ja vahva roolipeliosaaminen on pelissä edelleen tallella. Mass Effect on tullut väkevänä takaisin ilman komentaja Shepardia.

JO Rantala for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Electronic Arts, 2017