STOP THE PRESS!

Tyylikäs lähtö (Going in Style)

Tyylikäs lähtö (Going in Style)Ohjaus: Zach Braff
Käsikirjoitus: Theodore Melfi
Tuotanto: Donald De Line
Näyttelijät: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Ann-Margret, Joey King, Matt Dillon, Christopher Lloyd, John Ortiz, Peter Serafinowicz
Arvio: 4/5

Joe (Caine), Willie (Freeman) ja Albert (Arkin) ovat eläkkeelle jääneitä kaveruksia, jotka nauttivat kahvilassa kehnosta kahvista ja herkullisesta piiraasta. Eräänä päivänä heille selviää, että heidän entinen työnantajansa on ”kupannut” heidän eläkerahansa, eikä rahaa kirjaimellisesti jää elämiseen. Jokaisella miehistä on jokin ongelma, jonka takia tarvitaan rahaa. Kerran pankkiryöstön kokenut Joe päättää, että heidän on ryhdistäydyttävä ja tehtävä kunnolla suunniteltu keikka rahatilanteen parantamiseksi. Ennen sitä on monta mutkaa edessä.

Vuonna 1979 valmistui vauhtikomedia Vauhtivaarit, jonka pääosissa tuolloin nähtiin sen ajan suuruudet George Burns, Art Carney ja Lee Strasberg. Neljä vuosikymmentä on kulunut, joten on päivityksen aika. Tällä kertaa päärooleihin on valittu ehkä yhä aktiivisesti valkokankailla riehuvat veteraanit, Caine, Freeman ja Arkin. Mikäpä siinä, täytyyhän miesten saada niitä eläkerahoja, joita myös nämä roolihahmotkin kaipaavat. Aina silloin tällöin Hollywood tuottaa tällaisia vanhojen miesten pullistelujuttuja, kuten Space Cowboys tai Last Vegas. Tässä elokuvassa on erona se, että siinä käsitellään – tosin viihteellisesti  – sitä, kuinka heille käy, jos kaikki ei menekään siten, kun he ovat työtä tehdessään uskoneet. Elokuvan parasta antia on kolmikon erittäin toimiva kemia. Katsojalle tulee sellainen lämmin tunne näiden herrojen keskinäisestä hörhöilystä, että elokuvaa on mukava katsella. Muiden näyttelijöiden osuus jääkin tässä vähän vähemmälle, vaikka Äksyt vanhat herrat -elokuvassa ja sen jatko-osassa äijänkäppänöitä sekoittanut Ann-Margret yrittää parhaansa. Tyylikäs lähtö on neljän tähden viihdepläjäys varttuneempaan makuun.

Lisämateriaalina tarjolla ohjaajan kommenttiraita ja poistettuja kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainmen, 2017

Traileri: