STOP THE PRESS!

Juva Rock City kertoo kaunistelematta savolaisesta rock-historiasta ja festivaalien järjestämisestä

Juva Rock CityVesa Kontiaisen Juva Rock City. Festarijärjestäjän taivas ja helvetti on kattava katsaus suomalais-savolaiseen rock-historiaan eri vuosikymmeniltä. Kontiaisen omien tarinoiden lisäksi Juvan musiikkitapahtumia kirjassa muistelevat muun muassa Pate Mustajärvi, Timo Rautiainen, Mato Valtonen, Olli Lindholm, Jarkko Martikainen ja Toni Wirtanen.

Kirjassa käydään kaunistelematta ja rehellisesti läpi legendaarisen Juvan kaarihallin railakkaat muistot vuosilta 1978–1986, Puustockin (2000–2008) vauhdikkaat vuodet, Hotelli Juvan timanttiset Tähti-illat (1997–2008), edelleen järjestettävät Juva Rokkaa -festivaalit (2013–) sekä muita musatapahtumia Savon sydänmailla. Juvan maaperään ovat jättäneet jälkensä kaikki Suomi-rockin jättiläiset: Hurriganes, Eppu Normaali, Popeda, Yö, Sleepy Sleepers, Hanoi Rocks, Pelle Miljoona, Apulanta, CMX, YUP, Kotiteollisuus, Klamydia sekä sadat muut bändit ja artistit.

Juva Rock City on läpileikkaus suomalaisen musiikkimaailman vuosikymmeniin, ja se kertoo ajasta, jolloin Suomi oli hyvin toisenlainen kuin nykyään. Kirja piirtää värikästä kuvaa siitä, mitä kulisseiden takana ja lavalla on sattunut ja tapahtunut. Samalla se myös paljastaa, mitä kaikkea rockfestivaalien järjestämiseen liittyy: millaista sitoutumista tekijöiltä vaaditaan, kuinka valtava työmäärä tapahtumissa on ja mitä yllätyksiä matkalla voi sattua. Ainutkertaisia ja ennen julkaisemattomia tarinoita täydentävät Kontiaisen arkistoista poimitut kuvat, lehtileikkeet ja julisteet.

Nämä tarinat voisivat yhtä hyvin olla mistä tahansa pienestä suomalaisesta pitäjästä, missä on ollut aktiivista tanssi, viihde- ja bänditoimintaa. ’Juva Rock City’ lähti aikoinaan vitsistä, mutta asiaa tarkemmin tarkasteltaessa, siinä on myös totta toinen puoli. Juva on pieni maalaispitäjä, jossa ovat käyneet lähes kaikki suomalaisen rockin ja kevyen musiikin huippunimet, jotkut jopa muutamakymmenen kertaa.
Vesa Kontiainen, ote kirjan esipuheesta

Vesa Kontiainen on juvalainen rockin monitoimimies: tietokirjailija, toimittaja, juontaja, luennoitsija, konsultti, keikkamyyjä, festaripromoottori ja kiertuemanageri. Juvan kaarihalleilta 80-luvulla harrastuspohjalta alkanut elämä musiikin parissa on ollut hänen leipätyönsä jo lähes 20 vuoden ajan.

Bazar julkaisee tänä vuonna myös toisen Vesa Kontiaisen kirjan: lokakuussa ilmestyvä Popeda – Nelkytä vuotta kertoo ronskilla otteella Manse-rockin jättiläisen neljästä ensimmäisestä vuosikymmenestä.

Vesa Kontiainen
Juva Rock City. Festarijärjestäjän taivas ja helvetti
Sidottu / 535 sivua
ISBN 978-952-279-395-9
KL 78.89
Kirjan ilmestymispäivä: 11.4.2017