STOP THE PRESS!

Heurekan Sähkölä-näyttely tuo näkymättömän näkyväksi

Heureka - sähkölä pakohuone

Kuva: Anniina Nissinen

Jaksaisitko tuottaa itse kännykkäsi akun sisältämän energiamäärän? Voiko kahvinkeittimesi tehdä kyberhyökkäyksen? Selviäisitkö sinä kolmen päivän sähkökatkosta?

Kaikki ympärillämme – liikenne, palvelut, teollisuus ja maatalous – käy sähköllä. Sähkölaitokset tuottavat tarvittavan energian, ja sähköllä toimivat laitteet pyörittävät itsestäänselvyyksinä pitämiämme asioita. Ilman sähköä ei tule vettä vessaan, pakastin sulaa ja ruoanlaitosta tulee vaivalloista. Junat eivät kulje, matkapuhelinverkko ei toimi eikä autoa voi tankata. Vaikka vetäytyisit sähköttömään mökkiin ja nostaisit veden kaivosta ja kalaa järvestä, tulisit silti käyttäneeksi monia sähkön avulla valmistettuja esineitä ja materiaaleja aina vaatteista verkkoon ja kirveestä kattilaan.

Heurekan Sähkölä-näyttelyssä syvennytään älykkääseen sähköön ja sen lisääntyvään merkitykseen arjessamme. Näyttelyssä selviää muun muassa se, miten sähkö kulkee voimalasta kotiin, minkälainen on älykoti ja miten jokainen voi käyttää sähköä älykkäästi. Näyttelyssä pohditaan myös sitä, millaisen tietoturvariskin internetiin kytketyt sähkölaitteet voivat aiheuttaa.

– Näyttelyssä kävijälle avataan monia sähköön liittyviä maagisia ja näkymättömiä asioita, joista tavallinen sähkönkuluttaja ei välttämättä tiedä mitään. Näyttelyn tarkoituksena on saada kävijä ymmärtämään, miten suuri merkitys sähköllä on arkipäiväisessä elämässä, näyttelyn projektipäällikkö Sami Pihkala sanoo.

Näyttelyn pakohuoneessa selviydytään sähkökatkosta

Sähkölässä arjen sähköä ja sähkölaitteiden toimintaa käsitellään konkreettisen tekemisen avulla. Esimerkiksi Nosta sähköä -kohteella voi nostaa noin 370 kilon punnuksen köyden avulla kymmenen metrin korkeuteen. Kun punnuksen nostaa ylös asti, tekee työtä ja varastoi kymmenen wattituntia (Wh) energiaa, joka on saman verran kuin tehokkaan älypuhelimen akun energiamäärä täyteen ladattuna.

Näyttelyn pakohuoneessa voi testata nokkeluuttaan kolmen vuorokauden sähkökatkosta selviämisessä. Tehtävänä on ratkaista haasteita kolmessa erilaisessa miljöössä. Pakohuoneessa voi olla kerrallaan viisi ihmistä ja sen kesto on noin kymmenen minuuttia.

Sähkölä-näyttely on toteutettu osana Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n ja Heurekan monivuotista yhteistyöhanketta. Sähkölä on synnytetty tarpeesta lisätä ymmärrystä sähkön monipuolisuudesta ja ylivertaisuudesta energiamuotona.

– Uskomme että tiedekeskuksen kautta viestin perille vieminen on elämyksellistä, innostavaa ja aiheuttaa taatummin muistijälkiä – siksi se on myös tehokkaampaa, toteaa STEK:n toimitusjohtaja Timo Kekkonen.

Sähkölä-näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat STEK, Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK ja Brammer Oy. Sähkölä tulee olemaan osa Heurekan päänäyttelyä noin kolmen vuoden ajan.