STOP THE PRESS!

Tom of Finland –elokuvalla vahva kansainvälinen kiinnostus

Dome Karukosken ohjaaman Tom of Finland –elokuvan levitysoikeudet on myyty Kino Lorberille Pohjois-Amerikkaan, sekä Peccadillo Picturesille Iso-Britanniaan.

Elokuvan kansainvälinen kiinnostus on ollut suurta ja se onkin myyty yhteensä yli kymmeneen maahan. Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian lisäksi elokuva nähdään mm. Saksassa, Tanskassa, Puolassa, Ranskassa, Koreassa ja Taiwanissa. Ulkomailla menestystä on satanut tähän mennessä jo esimerkiksi Göteborgin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, kun Tom of Finland -elokuva pokkasi elokuvakriitikoiden FIPRESCI-palkinnon. Elokuva on myös valittu Pohjois-Amerikan arvostetuimpiin kuuluvien Tribeca-elokuvajuhlien kansainväliseen kilpailusarjaan yli 6000 kandidaatin joukosta.

Suomessa ja Ruotsissa jo ensi-iltansa saanut, kiitelty elokuva Touko Laaksosen elämästä on kuluvan vuoden katsotuin kotimainen draamaelokuva. ”Elokuva on edelleen nähtävissä Suomen elokuvateattereissa, ja on erittäin hienoa, että nyt myös kansainvälinen yleisö pääsee näkemään tämän upean elokuvan”, sanoo Finnkinon elokuvalevityksen päällikkö Mika Nieminen.

Palkittu lontoolainen Peccadillo Pictures on erikoistunut art house-, indie-, sekä kansainvälisiin elokuviin. Vuodesta 2009 toiminut Kino Lorber pitää päämajaansa New Yorkissa ja levittää elokuvia maailmankuuluista klassikoista nykypäivän helmiin.

Tom of Finland -elokuvasta:

Tom of Finland -elokuva on kaunis ja kiehtova kuvaus suomalaisen taiteilijan Touko Laaksosen (Pekka Strang) matkasta kansainväliseen menestykseen. Elokuvassa Touko palaa jatkosodasta kotiin synkkään ja moralistiseen Suomeen, jossa homoseksuaalisuus on laitonta. Itseään ja ystäviään huvittaakseen hän alkaa piirtää lihaksikkaita, vapaita, estottomia ja ylpeitä homomiehiä. Piirrokset ovat Suomessa vaarallisia, joten Touko kätkee ne jopa sisareltaan Kaijalta (Jessica Grabowsky) siitä huolimatta, että sisarukset ovat hyvin läheisiä. Mainostoimistossa työskentelevä Touko rakastuu tanssija Veli Mäkiseen (Lauri Tilkanen), mutta joutuu salaamaan rakkaussuhteensa. Veli vannottaa Toukoa etsimään työlleen yleisön ja näin piirrokset kuljettavat Toukon Berliinin kautta Los Angelesiin, jossa hän saa ystäviensä avulla arvostusta taiteelleen. Tom of Finland -taiteilijanimellä signeeratut teokset saavat suuren suosion ja synnyttävät kansanliikkeen.

Tom of Finland -elokuvan ensi-ilta oli 24.2.2017, ja se on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Sen on ohjannut Dome Karukoski ja pääosissa nähdään Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky. Kesto: 1h 56 min