STOP THE PRESS!

Ainutlaatuinen kurkistus suomalaisten vakuutusetsivien työhön ja parhaisiin huijausyrityksiin

Kävikö käry?Vakuutusyhtiöiden huijaamisella on vankat perinteet suomalaisessa kulttuurissa. Sitä pidetään usein enemmän jopa kuluttajan oikeutena kuin millään tavalla tuomittavana toimintana. Dekkaristina tutuksi tulleen Christian Rönnbackan ensimmäinen tietokirja Kävikö käry? Vakuutusetsivien parhaat tarinat paljastaa, kuinka yhtiöitä on yritetty vuosien varrella huijata.

Kyllä tulipalo aina konkurssin voittaa. Niin ainakin monet tuntuvat ajattelevan, sillä jopa 17 % suomalaisista tuntee jonkun vakuutusyhtiöitä huijanneen ihmisen. Luku perustuu Finanssialan keskusliiton kyselyyn vuodelta 2016. Kävikö käry? -kirjassa esitellään vakuutuspetoksien päätyypit ja kerrotaan hauskojen ja opettavaistenkin tarinoiden kautta erilaisista huijausyrityksistä. Kirjan esimerkit toivottavasti auttavat petoksen tielle lähtijöitä välttämään pahimmat amatöörin sudenkuopat ja siten tarjoamaan vakuutusetsiville entistä mielenkiintoisempia ja haasteellisempia tehtäviä. Petosta harkitsevat saattavat tosin myös luopua aikeistaan, kun ymmärtävät kirjan luettuaan paremmin toimintansa riskit ja mahdolliset seuraukset.

Suurin osa asiakkaista on niitä kunnollisia ihmisiä, joille haluan kertoa, että vakuutustutkijat tekevät yhtiöissään vaativaa työtään petoksia vastaan suurella sydämellä ja ammattitaidolla. He tekevät sitä työtä juuri sinulle, estääkseen lisälaskun syntymisen. Petoksen tekijöille voin kertoa, että kannattaa olla valppaana. Koskaan et voi tietää varmuudella, onko kuntosalilla jalkaprässiä kanssasi tekevä uusi kaveri vaarantamassa huonosta jalasta saamaasi työkyvyttömyyspäivärahaa.”
Christian Rönnbacka, ote kirjasta

Vakuutusetsivät ovat suhteellisen tuntematon ammattikunta, ja tämä kirja tarjoaakin ainutlaatuisen kurkistuksen heidän työhönsä. Ensimmäinen vakuutusetsivä palkattiin vuonna 1972, ja nykyään tutkintaa päätyökseen tekeviä on eri yhtiöissä yhteensä 33 henkilöä. Itsekin vakuutusetsivänä työskentelevä Rönnbacka on haastattelut kirjaansa varten monia suomalaisia kollegoitaan, joista osa on jo jäänyt eläkkeelle. Tutkijoiden työn luonteesta ja tarinoissa esiintyvien henkilöiden yksityisyydensuojasta johtuen kirjaan haastateltujen vakuutusetsivien nimiä ei mainita.

Christian Rönnbacka on Keravalla asuva entinen poliisi ja nykyinen vakuutusetsivä. Hänen komisario Antti Hautalehdosta kertovaa dekkarisarjaansa on myyty jo yli 80 000 kappaletta. Kävikö käry? on Rönnbackan ensimmäinen tietokirja.
Christian Rönnbacka
Kävikö käry? Vakuutusetsivien parhaat tarinat
Sidottu / 239 sivua
ISBN 978-952-279-343-0
KL 99.1