STOP THE PRESS!

Osmo Vänskä johtaa Turun filharmonista orkesteria

Minnesotan orkesterin ylikapellimestari Osmo Vänskä johtaa Turun filharmonista orkesteria kahdessa Gran Partita –konsertissa Turun Konserttitalossa torstaina 20.4. ja perjantaina 21.4. esiintyen lisäksi itse klarinetistina. Viulusolistina esiintyy Erin Keefe. Ohjelmistossa on Igor Stravinskyn Sinfonioita puhaltimille, Kurt Weillin konsertto viululle ja puhallinorkesterille sekä Wolfgang Amadeus Mozartin Serenadi nro 10 puhaltimille, ”Gran Partita”. Viikon päättää Lasten musiikkisalongin lastenkonsertti, sekä suomeksi ja ruotsiksi.

Igor Stravinskyn (1882–1971) Sinfonioita puhaltimille valmistui vuonna 1920 muistoteokseksi kaksi vuotta aiemmin kuolleelle ranskalaiselle säveltäjäkollegalle Claude Debussylle. Sinfonioita puhaltimille on lyhyehkö, sävyltään ankara teos. Muistoteoksen luonteen vuoksi Stravinsky mukautti sävellyksen kokonaisuuden muistuttamaan perinteisen ortodoksisen hautajaispalveluksen muotoa, ja melodiikassa on muistumia venäläisistä kansansävelmistä.

Kurt Weillin (1900–1950) ura jakaantui kahden maanosan ja kahden erilaisen tyylimaailman välille. Viulukonsertto op. 12 sijoittuu 1920-luvun varhaiskaudelle, jolloin syntyi suurin osa Weillin soitinteoksista. Oman yksilöllisen ja ajalle tyypillisen ilmeen teokselle antaa se, että orkesteriosuus on rajattu puhaltimiin. Viulun osuudessa on sekä lyyristä melodisuutta että iskevää taiturillisuutta. Viulusolistina esiintyy Minnesotan orkesterin konserttimestari Erin Keefe.

Konsertin päättävä Wolfgang Amadeus Mozartin (1756–1791) Serenadi nro 10 B-duuri puhaltimille, ”Gran Partita” on Mozartin puhallinmusiikin suuri monumentti. Teos ylittää sekä esittäjistöltään, mitoiltaan että sisällöltään perinteisen puhallinyhtyeille kirjoitetun Harmoniemusikin rajat. Finaalissa Mozartin eloisa huumori pulppuilee vastustamattomimmillaan.

Osmo Vänskä tunnetaan taitavana klarinetistina ja kapellimestarina. Hän on toiminut Minnesotan orkesterin ylikapellimestarina yli kymmenen vuoden ajan ja johtanut orkesteria viidellä laajalla Euroopan-kiertueella. Minnesotan kanssa Vänskä on juuri levyttänyt Beethovenin ja Sibeliuksen kokonaiset sinfoniasarjat BIS-levy-yhtiölle keräten ylistäviä arvioita kansainvälisesti.

Erin Keefe on Minnesotan orkesterin konserttimestari sekä Lincoln Centerin kamarimusiikkiseuran artistijäsen. Hän on esiintynyt solistina mm. New Mexico –sinfonian, New York City Ballet’n orkesterin sekä Korean sinfoniaorkesterin kanssa, ja levyttänyt Naxosille, CMS-levy-yhtiölle ja Deutsche Grammophonille.

Konsertteja edeltää yleisölle avoin varaslähtö Konserttitalon ala-aulan kahviossa klo 18. Varaslähdössä tutustutaan illan esiintyjiin ja teoksiin.

 

Gran Partita Turun konserttitalossa to 20.4. ja pe 21.4. klo 19. Osmo Vänskä, kapellimestari, Erin Keefe, viulu, Turun filharmoninen orkesteri. Stravinsky – Weill – Mozart. Liput 23,50/18,50/9,50 €.