STOP THE PRESS!

Valtakunnallinen Löytöretkellä-näyttely avautuu Kaapelitehtaan Puristamossa 27.4.2017

Vantaan kuvataidekoulu Kuva: Marja Juutinen

Vantaan kuvataidekoulu Kuva: Marja Juutinen

Siivekkäät siemenet, höyryävä avaruushautomo ja kuvallisia kasvutarinoita – Lasten ja nuorten kuvataidekoulujen valtakunnallinen Löytöretkellä-näyttely avautuu Kaapelitehtaan Puristamossa 27.4.2017.

Löytöretkellä-näyttely Kaapelitehtaan Puristamossa 27.4.–12.5.2017 tekee näkyväksi 4–20-vuotiaiden kuvallisia tutkimusretkiä, pitkäjänteisen harrastamisen tuomaa osaamista, iloa ja itsensä löytämistä. Valtakunnallinen näyttely on visuaalisten taiteiden taiteen perusopetusta antavien kuvataidekoulujen ja arkkitehtuurikoulujen satojen oppilaiden yhteisnäyttely. Näyttelyn järjestää Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry.

Näyttelyn teema ”tutkiminen ja löytäminen” ja iso Puristamo-halli antavat mahdollisuuksia moniin teemoihin, erilaisten materiaalien hyödyntämiseen ja mittaviin yhteisteoksiin. Teosten koko vaihtelee muutamasta senttimetristä kymmeneen metriin. Nykypäivän kuvataidekouluissa ja arkkitehtuurikouluissa tutustutaan perinteisten tekniikoiden rinnalla esimerkiksi tilateoksiin ja animaatioihin.

Näyttelyssä voi eläytyä historiallisiin löytöretkiin ja toisiin kulttuureihin. Näyttelyvieras voi hypätä aikamatkalle tulevaisuuteen, astua vieraalle planeetalle ja etsiä kuoriutuvia otuksia höyryävässä avaruushautomossa. Ihmeellisimmät asiat voivat löytyä lähiympäristössä, luontoa havainnoimalla. Luontoaiheisten teosten lähtökohtia ovat muodonmuutokset, uuden versoaminen ja luonnon materiaalien kiertokulku.

Suosituimpia näyttelyyn tarjottujen teosten aiheista olivat erilaiset muotokuvat ja omakuvat. 14-vuotias näyttelyn julisteen kuvantekijä Iris Eklund kertoo: ”Maalauksessa on oma sarjakuvahahmoni; tuimalla luonteella, punaisilla hiuksilla ja tatuoinneilla varustettu Taylor. Matkaseuraksi hänen olkapäälleen on kiivennyt pieni kummituseläin jostain viidakon syvyyksistä. Taylor on lähtenyt kotoa pitkälle tutkimusmatkalle viidakkoon ja päämäärää ei sen enempää ole, katsotaan vain minne tie vie ja mitä se tuo tullessaan. Ehkä matka onkin itsensä löytämistä varten.”

Taustatietoa Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitosta

Löytöretkellä-näyttely on Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton 35-vuotisjuhlanäyttely.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto on kuvataide-, arkkitehtuuri- ja käsityökoulujen taustajärjestö, joka on perustettu vuonna 1982. Liiton jäseninä on 63 visuaalisten taiteiden taiteen perusopetusta antavaa oppilaitosta.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton jäsenoppilaitokset antavat opetusta 3–20-vuotiaille lapsille ja nuorille. Visuaalisten taiteiden taiteen perusopetukseen osallistuu maassamme viikoittain 23 400 lasta ja nuorta. Taiteen perusopetus on ensisijaisesti lapsille ja nuorille tarkoitettua tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää eri taiteenalojen opetusta. Taiteen perusopetus on vapaaehtoista ja tapahtuu koulupäivän ulkopuolella. Taiteen perusopetuksella on oma lainsäädäntönsä. Opetus noudattaa koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelmaa, joka on laadittu valtakunnallisen taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden pohjalta.

Visuaalisten taiteiden perusopetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia opiskella kuvataidetta, mediataiteita, arkkitehtuuria tai käsityötä pitkäjänteisesti, tavoitteellisesti ja omien kiinnostuksen kohteiden suuntaisesti.

Lasten ja nuorten kuvataidekoulujen ja arkkitehtuurikoulujen valtakunnallinen Löytöretkellä-näyttely Kaapelitehtaan Puristamossa 27.4.–12.5.2017

Avoinna joka päivä klo 10–18, poikkeuksena pe 12.5. klo 10–17. Vappupäivänä 1.5. näyttely on suljettu.

Osoite: Kaapelitehdas / Puristamo, Tallberginkatu 1 C, 00180 Helsinki

Virtuaalinäyttely 27.4.2017 alkaen:

www.youngart.fi/loytoretkella, www.youngart.fi/pa-upptacktsresa/