STOP THE PRESS!

Liittoutuneet (Allied)

Liittolaiset (Allied)Ohjaus: Robert Zemeckis
Käsikirjoitus: Steven Knight
Tuottajat: Graham King, Steve Starkey, Robert Zermeckis
Pääosissa: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris
Arvio: 2,5/5

Robert Zemeckis on Hollywoodin A-listan ohjaaja, joka on isojen kassamagneettien (Forrest Gump, Paluu tulevaisuuteen -trilogia) lisäksi kokeillut myös amerikkalaiselle perusyleisölle vähän hankalammin pureskeltavaa draamaa. Contact ja Castaway ovat näistä hyviä esimerkkejä. Toisen maailmansodan vakoilu- ja vastarintatoimintaan sijoittuva Allied on lisäys tähän jatkumoon. Viipyilevä rakkaustarina kaartuu äkkiväärään loppuunsa irottaen taatusti tunnetta myös yleisöstä, mutta jakaen myös mielipiteet.

Brad Pitt esittää kanadalaista tiedustelu-upseeria Max Vatania, joka tapaa Marokossa ”vaimoaan” esittävän ranskalaisen vastarintataistelijan Mariannen (Marion Cotillard), jonka kanssa ryhtyy uskaliaaseen  salamurhaoperaatioon. Isku onnistuu, mutta samalla pariskunta rakastuu ja menee myöhemmin naimisiin Lontoossa. Sitten seuraa yllätyskäänne, joka huitaisee kertaheitolla Vatanin elämän uusiksi: hänen vaimonsa epäillään olevan saksalainen vakooja.

Elokuva yhdistää romanttisen rakkausdraaman tiukkaan trilleriin, mikä on varsin kunnianhimoinen ristisiitos, mutta ei mielestäni lähde lentoon ihan niin hyvin kuin ainekset antaisivat ymmärtää. Jännitysjuonen takia tarinassa joudutaan panttaamaan asioita, mikä luo varjonsa myös rakkaustarinaan. Tarinan tehot vaativat katsojalta täydellisen samaistumisen pariskunnan rakkaudelle, joka minulta ei ihan täysin onnistunut.

Tuntuu että Brad Pittin naamalle on tehty jotain, jolla mies on tehty näyttämään ikäistään nuoremmalta, mutta samalla se myös vieraannuttaa pahasti. Kemiaa Pittin ja Marion Cotillardin välillä en pystynyt tarpeeksi aistimaan, vaikka he kuinka tuijottivat toisiinsa reikiä tai rakastelivat autossa keskellä hiekkamyrskyä.

Jännitysaineksia elokuvassa kuljetetaan vaivattomammin, mutta tarina on lopulta niin vakava ja tunteita nostattava, että mitään sotaseikkailua ei ole odotettavissa. Aineksia Steven Knightin käsikirjoituksessa on riittämiin, mutta suureellisen visuaalinen Hollywood-maalailu ei välttämättä ole elokuvalle oikea tekotapa. Väkevä, emotionaalinen juoni olisi vaatinut rouheutta myös toteutukseen .

Rytmisesti vaihteleva sotadraama on kova pähkinä purtavaksi ja kuten totesin varmasti jakaa mielipiteet. Totisen tunteellinen tarina ja pääparin valju kemia yhdistettynä Zemeckisin runsaiden kuvien ohjaustyyliin on outo mikstuura, joka jätti ainakin minulle vähän etäisen olon.

JO Rantala for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Fox-Paramount Home Entertainment, 2017

Traileri: