STOP THE PRESS!

Rosencrantz & Guildenstern Are Dead

Daniel Radcliffe and Joshua McGuire. Photo by Manuel Harlan

Kuva: Manuel Harlan

Taltiointi: Old Vic -teatterista Lontoosta 20.4.2017
Ohjaus: David Leveaux (näyttämö), Tim Van Someren (valkokangas)
Tom Stoppardin näytelmä
Näyttelijät: Joshua McGuire, Daniel Radcliffe, David Haig, Louisa Beadel, Josie Dunn, Matthew Durkan, Evlyne Oyedokun, Alx Sawyer, Tim Van Eyken, Luke Mullins, Helena Wilson, Hermeilio Miguel Aquino, Theo OGundipe, Wil Johnson, Marianne Oldman, William Chubb
Arvio: 5/5

Tsekkiläissyntyinen brittinäytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja Tom Stoppard on yksi menestyksekkäimistä nykynäytelmäkirjailijoista, jonka esityksiä nähdään merkittävimmillä näyttämöillä. Lisäksi mies on ehtinyt työstää monia elokuvakäsikirjoituksia, joista tunnetuimpia ovat mm. Terry Gilliamin  ”Brazil – tämän hetken tuolla puolen”, Steven Spielbergin ”Auringon valtakunta” ja John Maddenin ”Rakastunut Shakespeare”. Eikä tässäkään jutussa kaukana Shakespearesta olla, koska Rosencrantz ja Guildenstern ovat tuttuja hahmoja modernin näytelmäkirjallisuuden esi-isän Hamlet -tarinasta. Tämä näytelmä sai ensiesityksensä Edinburghin ”Fringe”-festivaalilla vuonna 1966 ja se on nähty myös härmäläisellä hieman erikoisella nimellä Haukat ja haikarat.

Hieman hölmöt kaverukset Rosencrantz ja Guildenstern ovat saaneet käskyn kuninkaalta, että heidän on selvitettävä, miksi hänen veljenpoikansa Hamlet käyttäytyy kuin hullu. Joten tuumasta toimeen, mutta jokainen tilanne on tälle parivaljakolle sellainen, että kumpikin ovat täysin pää pyörällä, eivätkä oikein mistään saa selvää. Siinä missä he ovat toisilleen merkityksettömiä, niin sitä he ovat myös muille, vaikka kumpikin seuraa tarkkaan Tanskan hovin juonittelua. Sitäkin täysin tolloina.

Stoppardin käsittelyssä nämä kaksi Hamlet -näytelmän sivuhahmoa ovat saaneet todella uudenlaisen elämän ja ennen kaikkea hauskan sellaisen. Tässä todella saa hykerellä ja traaginen prinssikin saa oman osansa, vaikka shakespearemaisia tapahtumia seurataan luonnollisesti Rosencrantzin ja Guildensternin puolelta. Kun käsikirjoitus on loistava, se tarjoaa tekijäryhmälle erinomaisen pohjan toteutukselle. David Leveauxin ohjauksessa yhdistyvät erinomaisella tavalla shakespearemaisen näytelmän traaginen tyyli modernilla tavalla sovitettuun komiikkaan. Siksi se vaatiikin erinomaiset tulkit. Harry Potterina tutuksi tullut Daniel Radcliffe osoittaa olevansa hyvä myös teatterilavalla. Hänessä on juuri sellaista oikeanlaista röhväkkyyttä lähes risupartaisena Rosencrantzina. Guildensternia mainiosti esittävä Joshua McGuire komppaa erinomaisesti tämän hönttimäisenä kaverina. Lyhyesti sanottuna tässä on kaikki palikat kohdallaan. Kirjaimellisesti.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Traileri: