STOP THE PRESS!

UMK:sta ja Tähdet Tähdet –ohjelmasta tutuksi tullut Essi Luttinen tähdittää uutta elektronisen musiikin oopperaa

Edith Södergran – Vierge moderneOoppera Skaalan ’Edith Södergran – Vierge moderne’ yhdistelee maamme tunnetuimman runoilijan teoksia kiehtovalla tavalla konemusiikkiin.

UMK 2015:sta ja Tähdet Tähdet –ohjelmasta tutuksi tullut Essi Luttinen valmistautuu jälleen Ooppera Skaalan kanssa uuden kotimaisen teoksen kantaesitykseen. Tällä kertaa konemusiikkia ja nykytanssia ennakkoluulottomasti yhdistelevä Ooppera Skaala on tarttunut maamme kansainvälisesti tunnetuimman runoilijan, Edith Södegranin, teksteihin ja synnyttänyt niiden pohjalta ainutlaatuisen teoksen. Konemusiikin voimakkaita biittejä ja live looping -tekniikkaa hyödyntävä sävellys sumentaa ihmisäänen ja koneiden välistä rajaa luoden ainutlaatuiset lähtökohdat symbolistista runoutta, oopperaa ja nykytanssia yhdistävälle Edith Södergran – Vierge moderne  -esitykselle. Liput ovat myynnissä Tiketissä.

Katso esityksen traileri täältä: https://www.youtube.com/watch?v=0musTwex0GQ

Edith Södergran – Vierge moderne  -esityksen musiikin luovat Ooppera Skaalan ensemble yhdessä konemuusikoina, äänen manipuloijina ja äänisuunnittelijoina ansioituneiden Antti Rasin ja Janne Stormin kanssa. Teoksen ohjaa Janne Lehmusvuo ja visualisoi Tyra Therman. Monologioopperan ainoassa lauluroolissa säkenöi valovoimainen mezzosopraano Essi Luttinen ja teoksen muut roolit tulkitsee tanssija Minttu Pietilä. Esitys on osa Suomi 100 –ohjelmaa.

Näyttämöllisesti teos on kahden naisen vahva vuoropuhelu. Olemme Mintun kanssa  Södergranin minän kaksi eri puolta, yhtäältä runojen haavemaailmoissa liikkuva illusionisti, toisaalta tuberkuloottinen sairasvuoteen ankaraan todellisuuteen sidottu kohtalonsa sivustaseuraaja. Toinen keskeinen henkilö esityksessä on kirjailija-journalisti Hagar Olsson, joka muodostui Södergranille merkittäväksi henkilöksi  elämänsä varrella, kun tämä arvosteli Södergranin runokokoelman Dagens press-lehteen. Hagarin ja Edithin henkilöt myös sekoittuvat esityksessä. Myös Södergranin sairastamiseen liittyvää psykologiaa käsitellään ohjauksessa paljon. Kuolema ja uudestisyntyminen, elämän kiertokulku, luomisvoima ja sen ehtyminen, oman erityisyyden näkeminen maailmassa sekä takertuva ja lähes pakkomielteinen suhde Olssoniin ovat keskeisiä teemoja ohjauksessa. Siitä mihin laulu päättyy alkaa tanssi, ja musiikki, tanssi ja laulu ovat saumattomia elementtejä teoksessa, eivät erillisinä ilmaisukeinoina nähtäviä” kommentoi Essi Luttinen teosta kun ensi-iltaan on enää muutama viikko aikaa.

Yli 40 kielelle käännetyn ja monen sukupolven runoilijoihin ja kirjailijoihin vaikuttaneen Södergranin runojen hengästyttävät sisäiset haavemaailmat maalaavat tarinaa vahvan itsetietoisesta, uskaliaasta ja erikoisesta naisesta, joka eli aikaansa edellä ja rikkoi naiseuden monia normeja. Vain 31-vuotiaana traagisesti tuberkuloosiin menehtyneen naislyyrikon elämä, kohtalo ja kuolema kuullaan nyt ensimmäistä kertaa maailmassa oopperana, joka päähenkilönsä lailla on täynnä kontrasteja.

EDITH SÖDERGRAN – VIERGE MODERNE

Kaapelitehdas 12.10.2017

Liput: https://www.oopperaskaala.fi/liput/

https://www.oopperaskaala.fi