STOP THE PRESS!

Eläkeläiset – Humppa of Finland

Eläkeläiset - Humppa of Finland Tuotanto: Akun Tehdastuotanto
1. Elanto 2. Humppamaa 3. Robotti humppa 4. Humppaan ilman housuja 5. Humppaprinsessa 6. Humppakanavahumppa 7. Humppapaini 8. Humppateltta 9. Humppa hallelujaa 10. Humppakeikka 11. Karannut humppa 12. Humppapeto 13. Karjala 14. Humppavitsaus 15. Pilattu humppa 16. Humpan hinta 17. Humppasissi 18. Varakas mummo 19. Onneksi sentään on humppaa
Arvio: 4,5/5

Heti naurattaa.

Kuulkaas nyt. 24 vuotta sitten Eläkeläiset perustettiin Kumikamelin hassuttelusivuprojektiksi mutta siitä kasvoi nopeasti emoyhtyettään isompi ja suositumpi. Eikä ihme, että tämä meno uppoaa esimerkiksi germaaneihinkin kuin veitsi voihin, olen itse ollut todistamassa yhtyeen livemeisinkiä ja ei voi muuta sanoa ku hattua nostaa.

Tämän arviointi ja analysointi on ihan turhaa. Kaikki, joilla on korvat, tietävät mistä on kyse, sillä tämä on jo yhtyeen 18. pitkäsoitto. Pitkitetty vitsi siis. Ja naurattaa yhä. Mikä siinä on? No, Marco Bjurströmiä ei aikanaan euroviisukarsintakommentaattorina naurattanut ja pitkälti hänen vähättelevien kommenttiensa vuoksi emme päässeet pelaamaan Eläkeläiset Euroviisuihin- korttia. Huumori on vaikea laji ja joillekin sen ymmärtäminen vain on hankalaa.

Nyt operoidaan suomalaisten kappaleiden parissa ja humpannetaan niitä tutuksi tulleella kaavalla: Kolmen markan Casio-soundi taustalle ja laulajien suuhun päättömiä ja räävittömiä tekstejä, joita tuntuu riittävän loputtomiin siitä yhdestä, ainoasta ja parhaasta aiheesta: Humpasta. Levyllä vierailee ilmoituksen mukaan 150 suomirokin kärkinimeä soittamassa triangelia. Ei kai siinä. Uskokoon näitä leuattomia pohjoiskarjalalaisia ken tahtoo.

Joo-o. Rienattavaksi on tällä kertaa valikoitunut paitsi isoja koko kansan huudatuksia (Hard Rock Hallelujah), myös vähän unohdetuhkoja Suomi-helmiä vaikkapa Battle Beastilta ja Hearthilliltä. Yksi humppawanhusten levyjen viehätyksistä onkin ollut kilvoittelu siitä, kuka hoksaa eniten alkuperäisversioita näistä julmasti raiskatuista biisintekeleleistä. Itse en nytkään olisi kovin hyvin pärjännyt siinä kisassa, hyvin valikoituja ja laajalla otteella napattuja kappaleita siis.

Onkohan muusikolle eläkelöidyksi tuleminen samanmoinen kunnia kuin Aku Ankka- lehteen pääseminen? Saisinpa aikaan joskus musiikkilevytyksen, jonka Joensuun jormakööri haluaisi humpantaa. Sitä odotellessa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Akun Tehdastuotanto, 2017