STOP THE PRESS!

Kun maailma rappeutuu – Mikko Venton valokuvia

Kuva: Mikko Vento, Robin, 2015

Kuva: Mikko Vento, Robin, 2015

Näkövammainen valokuvaaja Mikko Vento tuo näyttelynsä Kun maailma rappeutuu Lappeenrannan taidemuseon monitoimitilaan keväällä 2017.

”Työssäni kulttuurin ja taiteen parissa on tarkoitus rikkoa rajoja, osoittaa etteivät isotkaan muutokset ja vaikeudet elämässä tarkoita että asioista pitäisi luopua. Kaiken keskellä voi löytää paljon positiivisia ja uusia asioita elämään. Tarkoituksena on haastaa itsensä sekä puhutella tekemisellään ja kannustaa muita ihmisiä jaksamaan eteenpäin”.

Mikko Vento (s. 1978, Kotka) on asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Savonlinnassa, ja on tällä hetkellä lappeenrantalainen. Hän on sairastanut tyypin 1 diabetesta vuodesta 1986 lähtien ja sairastunut vuonna 2007 silmänpohjarappeumaan, josta saanut näkövamman. Hän sairastaa myös munuaisten vajaatoimintaa. Tämä toi oman haasteen näyttelyn tekemiseen. Mikko Vento sai uuden munuaisen ja haiman onnistuneen elinsiirron kautta maaliskuussa 2016.

Valokuvanäyttelyn kuvat on otettu Ilosaarirockissa. Pääpaino on esiintyjissä, mutta näyttelyssä on mukana myös muuta festivaalin kuvausta. Osa kuvista on muokattu havainnollistamaan näkövamman vaikutusta näkemiseen. Näyttelyn kuvat ovat enemmän kuin valokuvia – ne ovat taiteellisia teoksia. Kuvien muokkaustapa, jolla tuodaan ilmi näkövammaisen elämää sekä näkövammaisena valokuvaamista on ainutlaatuinen niin taiteen kuin lääketieteenkin näkökulmasta.

Näyttelyn yhteydessä on esillä myös lyhyt dokumentti, joka kertoo valokuvaajan ajatuksista ja työskentelystä yhden viikonlopun aikana Ilosaarirockissa vuonna 2015. Dokumentti on tehty yhteistyössä Ilosaarirockin ja Apocalyptica-yhtyeen kanssa. Vento on julkaissut vuonna 2011 kirjan Festarit omin silmin (Bookwell: Kirja-Pakari).

Mikko Vento on aktiivisesti mukana kehittämässä yhteiskuntaa ja parantamassa vammaisten asemaa. Hän toimii Etelä-Karjalan näkövammaiset ry:n hallituksessa ja Näkövammaisten Kulttuuripalvelut ry:n Etelä-Karjalan aluevastaavana. Lisäksi Vento ohjaa ja opettaa valokuvasta eri tahoille, sekä käy luennoimassa diabeteksen tuomista lisäsairauksista ja elämästään vammaisena. Hän kertoo taiteellisesta työskentelystään ja elämästään vammaisena erilaisille koululais- ja opiskelijaryhmille myös tätä näyttelyä apuna käyttäen.

Mikko Vento on mukana myös Suomi100 juhlavuoden hankkeessa, projektillaan Suomi toisin silmin. Seuraava suurempi projekti tulee olemaan kansainvälinen vientituote. Tämän projektin Vento aloittaa kesällä 2017.

Näyttelyn kaikille avoimia avajaisia vietetään Lappeenrannan taidemuseolla museoklubin muodossa keskiviikkona 26.4. klo 17-19. Tervetuloa!