STOP THE PRESS!

Susanne Gottbergin näyttely on värin juhlaa Galerie Forsblomissa

Susanne Gottberg

Susanne Gottberg
Transparent Objects with Magenta, Manganese Blue and Turquoise Blue
Öljyväri kankaalle
190 X 173 cm

Susanne Gottberg: In the Beginning There Was Nothing
Galerie Forsblom 5.5.–28.5.2017

Susanne Gottberg käsittelee uusimmassa näyttelyssään suhdettaan maalaamiseen ja väriin. Tehtyään paluun kankaalle on aiemmalle tuotannolle tyypillinen hillitty väripaletti ja tekijyyden häivyttäminen saanut väistyä kirkkaiden värien ja vapautuneen maalaamisen myötä.

Taiteilijalle väri ja näkyvä ele tekevät maalauksista entistä subjektiivisempia. Värit synnyttävät reaktioita: kantavat muistoja ja ärsyttävät aisteja. Taiteilijalle maalaaminen on luonut tarpeen kokea värit ja tuoda ne esille. Värin hallitessa ajatuksesta tulee hetkellisesti mahdoton ja turha. Värin voima on vapauttava ja eheyttävä kokemus.

Rohkeat jäljet kankailla ja levyillä luovat katsojan eteen asetelmia laseista, niiden detaljeista ja pinnoista, jotka jatkavat heijastuksillaan tilaa maalauksen ulkopuolelle. Gottberg maalaa esineitä, objekteja, mutta viime kädessä hän kokee objektiksi myös maalauksen. Hänen mukaansa katsoja on osa tätä kiertoa: maalauksen katsominen muuttaa ihmisen objektiksi kuvalle. Susanne Gottbergin aistillisissa maalauksissa on yhtäaikaisesti tuntu jostain hiljaa alkavasta ja päättyvästä, läsnä- ja poissaolevasta.

Gottberg valmistui Kuvataideakatemiasta 1989 ja piti samana vuonna debyyttinäyttelynsä Helsingissä. Vuonna 1991 Gottberg sai Suomen taideyhdistyksen dukaattipalkinnon ja hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 1994. Gottbergin teoksia kuuluu useiden merkittävien museoiden, kuten Nykytaiteen museo Kiasman sekä Amos Andersonin taidemuseon kokoelmiin.