STOP THE PRESS!

Ernst Billgrenin runsas kuvakieli herättää henkiin rinnakkaisia maailmoja

Ernst Billgren Blått minne

Ernst Billgren
Blått minne, 2017
Öljyväri levylle
70 x 80 cm

Ernst Billgren: Looking Back
Galerie Forsblom 5.5. – 28.5.2017

Ruotsalaistaiteilija Ernst Billgrenin (s. 1957) runsas kuvakieli herättää henkiin rinnakkaisia maailmoja. Arvoituksellisissa öljyvärimaalauksissa esiintyvät renessanssivaikutteisiin asuihin puetut eläimet ja ihmiset. Billgren on tarinankertoja, joka leikittelee taidekäsityksillä: luonnon kuvaus kantaa kansallisromanttisen maisemamaalausperinteen jatkumoa mutta yhdistyy mutkattomasti surrealismiin, ekspressiivisyyteen ja kitschiin. Näiden taidehistoriallisten viittausten ohella häntä innoittavat myös vanhojen mestareiden eläinmaalaukset ja viime vuosisatojen interiöörit. Historiallisista vaikutteista huolimatta teoksia on mahdotonta sitoa tiettyyn aikaan tai paikkaan.

Billgrenin työskentelyn lähtökohtana on jo pitkään ollut minuuden ja sen intensiivisen etsinnän tutkiminen. Hän pyrki irrottautumaan minuudestaan luomalla uuden taiteilijaminän vuonna 2014. Uuden nimen lisäksi tämä tarkoitti työskentelytapojen ja jopa ruokailutottumusten muuttamista. Arjen erilaisista valinnoista huolimatta elämän kokeminen ei kuitenkaan muuttunut; kokeilun myötä Billgren alkoi tuntea, ettei hänen tekemillään valinnoilla ollut vaikutusta minuuteen. Galerie Forsblomin näyttelyä varten Billgren on omaksunut intuitiivisemman työskentelytavan. Hän on toteuttanut näyttelyn maalaukset ateljeessaan käyttämättä malleinaan luonnoksia, valokuvia tai netistä löytämäänsä materiaalia. Taiteilija noudatti tarkkaan mieleensä piirtyneitä kuvia ja siirsi ne sellaisenaan kankaalle. Minuuden etsintä astui mukaan alitajunnasta: hämmästyksekseen hän huomasi, että teokset maalannut minä oli 1980-luvun Ernst Billgren. Näyttelyn maalauksissa hän palaa vuosikymmenten takaiseen visuaaliseen kieleensä sekä edellisiin Suomessa pitämiinsä näyttelyihin.

Billgren toimii Ruotsissa monipuolisesti sekä taidemaalarina, kuvanveistäjänä, kirjailijana että lavastajana. Suomessa hänet tunnetaan myös Vänrikki Stoolin tarinoiden kuvitusprojektista sekä Helsingin Kampintorin Kohtauspaikat-veistoskokonaisuudesta. Maalausten lisäksi Billgrenin visuaaliseen repertuaariin lukeutuvat muun muassa huonekalut, puvustaminen ja elokuvat. Billgrenin teoksia kuuluu useiden merkittävien pohjoismaisten museoiden, kuten Moderna Museetin, Ruotsin Kansallismuseon sekä Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin.